Delegacija SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika u posjeti Ambasadi Rusije

0

Direktorica SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika Biljana Pisić i profesorica ruskog jezika Mirjana Bošnjak posjetili su Ambasadu Ruske Federacije u Sarajevu i preuzeli vrijednu donaciju za biblioteku ove škole, odnosno knjige i CD izdanja poznatih ruskih pisaca, ali i drugih klasika svjetske književnosti na ruskom jeziku. Pisić je istakla da je ovo druga posjeta Ambasadi Rusije te da su sada boravili na poziv trećeg sekretara Ambasade Lilije Sabirove.

Delegacija SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika u posjeti Ambasadi Rusije

– Pozvali su nas sa željom da nam uruče djela ruskih pisaca i CD izdanja kako bi naši učenici na ruskom jeziku mogli da čitaju velikane njihove, ali i svjetske književnosti. Prije četiri godine smo dobili sličnu donaciju – rekla je Pisić i dodala da će ova donacija značajno pomoći u podizanju kvaliteta nastave na ruskom jeziku.

– Razgovarali smo i o mogućnosti da nam oni pomognu u opremanju jednog kabineta ruskog jezika te o odlasku delegacije naše škole u posjetu jednoj od škola u Moskvi sa željom da kasnije uspostavimo saradnju i radimo na razmjeni, odnoso posjeti učenika u čemu bi nam oni značajno pomogli – istakla je Pisić.

Ona je dodala da su predstavnici Ambadase Rusije bili prijatno iznenađeni činjenicom da u školi radi sekcija ruskog jezika, da učenici izrađuju predmete sa motivima iz ruske tradicije te da redovno, na humanitarnim koncertima, imaju i recitatore na ruskom jeziku.

Delegacija SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika u posjeti Ambasadi Rusije

– Profesorica Mirjana Bošnjak je ponijela i pokazala diplome naših učenika koji su osvojili nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima te im objasnila koji su to nivoi takmičenja. Na taj način smo prezentovali koliko i kako se izučava ruski jezik u našoj školi, a posebno ih je obradovala činjenica da oko 300 učenika u školi uči ruski jezik. Po tom broju mi smo u samom vrhu škola u Republici Srpskoj u kojima se uči ruski jezik. Pošto oni imaju izuzetnu saradnju sa Republičkim pedagoškim zavodom, razgovarali smo i o pitanju nadzornika za ruski jezik kako bi se popravio kvalitet nastave ovog predmeta u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj – rekla je Pisić i dodala da ih, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao primiti ambasador Petar Ivancov, ali su iz ambasade najavili da će njihova delagacija posjetiti Zvornik, odnosno SŠC „Petar Kočić“, ali i OŠ „Sveti Sava“ u kojoj, takođe, veliki broj učenika, pored engleskog, uči ruski jezik.

– Takođe, očekujemo i pozive na izložbe koje oni organizuju u Republici Srpskoj, a postoji mogućnost i da se neka od izložbi organizuje u Zvorniku. Dogovorili smo da održimo i sastanak sa direktorima škola sa naše regije kako bi i njima bila uručena donacija u knjigama na ruskom jeziku – zaključila je Pisić.

(infobirac.net)