Narodna biblioteka Zvornik planira otvaranje tonskog studija

0
Narodna biblioteka Zvornik planira otvaranje tonskog studija

Narodna biblioteka Zvornik je dio Mreže audio Braj internet čitaonica Republike Srpske. Prema riječima direktorice Nege Stjepanović zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradskim udruženjem slijepih i slabovidnih lica, te republičkim Udruženjem, u Zvorniku je realizovan ovaj značajan projekat.

brajev aparat

U Narodnoj biblioteci , slijepim i slabovidnim licima je dostupan jedan broj knjiga koja su štampana na Brajevom pismu, ali i audio izdanja knjiga , koja su nabavljena od Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske pojasnila je Stjepanović.

Kako bi se obogatio knjižni fond za ovu kategoriju stanovništa u Narodnoj biblioteci je u planu otvaranje i opremanje tonskog studija u kome bi se snimala nova audio izdanja knjiga. Prvenstveno nam je cilj da se knjige koje mi, pošto se bavimo i izdavačkom djelatnošću , štampamo snime u audio izdanju, rekla je Stjepanović.

Prva knjiga koja bi na ovaj način bila realizovana je studija “Prepiska Kočićeva”, za koju slobodno možemo da kažemo da je kapitalno dijelo, ističe Stjepanović. Ona je podsjetila da je izdavanje “Prepiska Kočićeva” pomoglo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, te da će biti predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga koji je juče otvoren.

Stjepanović je rekla da će kada se ovaj projekat bude realizovao pozvati sugrađane – volontere da snimaju audio knjige koje će biti na raspolaganju našim sugrađanima koji imaju problema sa vidom.

Tonski studio će nadamo se biti uskoro u ponudi Narodne biblioteke i na ovom projektu ozbiljno radimo, rekla je Stjepanović dodavši da će na ovaj način knjižni fond biblioteke za slijepa i slabovidna lica biti kvalitetniji i raznovrsniji, na zadovoljstvo ove kategorije lica sa cijele regije.

(radiosovit)