Naplata potraživanja za Regionalnu deponiju ponovo problem, ipak stanje bolje nego na početku rada

0
Regionalna deponija u problemima, pred sudom traži 130.000 KM
Arhiv

Usluge Regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika , već dvije godine koriste komunalna preduzeća iz sedam opština i gradova regije Birač, te opštine Sapna i Kalesija u Federaciji BiH-a.

Naplata potraživanja za Regionalnu deponiju ponovo problem, ipak stanje bolje nego na početku rada

U odnosu na početnu fazu rada stanje je znatno bolje ističe direktor Aleksandar Vračević i dodaje da prema njihovim saznanjima neka komunalna preduzeća još uvjek ne dovoze sve količine komunalnog čvrstog otpada na ovu Regionalnu sanitarnu deponiju.

“Vidi se napredak u radu samih komunalnih preduzeća u smislu njihovog angažovanja u nabavci opreme za dovoz otpada. A da bi ceo ovaj proces zaživio kako je planirano trebaće vremena, dodao je Vračević. Kada su u pitanju dugovanja Vračević ističe da je bilo dosta problema. Na početku godine iz sopstvenih izvora su uspjeli da uplate ratu kredita prema Svjetskoj banci, međutim problema je bilo prilikom uplate junske rate, jer su potraživanja prema komunalnim preduzećima bila izuzetno visoka.

Naplata potraživanja za Regionalnu deponiju ponovo problem, ipak stanje bolje nego na početku rada
Najsavremenija deponija u cijelom regionu

Nakon određenih odluka Nadzornog odbora koje je podržala Skupština preduzeća u julu mjesecu su pokrenute tužbe kako bi se potraživanja naplatila. Postignuta su vansudska poravnjanaja koja se poštuju, ističe Vračević i dodaje da komunalna preduzeća sada ne uspjevaju da plaćanju svoje tekuće obaveze. Sada smo ponovo u situaciji kao što smo bili u julu mjesecu i naša potraživanja iznose oko 506 hiljada KM dodaje Vračević.

Šta se preduzima da se ovakvo stanje prevaziđe, Vračević kaže da Nadzorni odbor i Skupština preduzeća pokušava da pronađe kvalitetno rješenje kako bi ceo sistem bio održiv. On je istakao da je deponije poslednja u tom lancu, ona da bi bila održiva moramo pre toga dovesti komunalna preduzeća u situaciju da mogu ona da budu održiva i da nose svoje obaveze .

Dosta truda treba uložiti prema komunalnim preduzećima kako bi se situacija popravila naglašava Vračević . “ Sa zvorničkim komunalnim preduzećem smo postigli dobar dogovor koji oni zasada poštuju, Bratunačko preduzeće izmiruje dug vansudkim poravnjanjem, ali imaju poteškoće u servisiranju trenutnih obaveza, najteža situacija je sa komunalnim preduzećem iz Kalesije koje ima velika dugovanja.

Ovo preduzeće u poslednje vrijeme ima podršku opštine od koje je dobilo određena sredstva koja su odmah uplatili nama. Međutim, treba još dosta vremena da se sve uvede u sistem održivog poslovanja naglasio je Vračević.

(radiosovit)