Aleksandar i Omer su zlatni inovatori iz Bijeljine

0

Tehnička škola „Mihajlo Pupin” iz Bijeljine jedna je od tri škola iz Republike Srpske koja je dobila zlatnu plaketu na „Tesla fest” u Novom Sadu.

Aleksandar i Omer su zlatni inovatori iz Bijeljine
Izumi učenika iz Semberije osvojili su prva tri mjesta, gdje je Aleksandar Spasojević nagrađen za robotsku šaku i smart klok, a Omer Salkanović za magični klavir. Priznanje su dobili od Češke i Portugalije.

Naime, među 120 pronalazača sa oko 400 inovacija, Savez inovatora RS predstavio se sa 19 eksponata od 41. učenika iz šest srednjih škola. Dobili su 10 plaketa, 14 prvih i drugih nagrada.

Aleksandar Spasojević priča da se četiri godine bavi programiranjem i elektronikom, pa je kreirao izume koji mogu da iskoriste moć mikroprocesora i izvršavaju određene funkcije.
– Robotskom šakom možete neki predmet prebaciti sa jedne koordinate na drugu. Moguće je snimati dolazne podatke. Ovaj izum moguće je koristiti u različite svrhe u industrijalizaciji – kaže ovaj učenik bijeljinske Tehničke škole.
Sa pametnim satom, Aleksandar se već proslavio na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva – „Inost mladih“ u Banjaluci.

– Registruje i ispisuje temperaturu, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, detektuje ljudske prolaske i razne druge funkcije. Osnovna ideja je bila da se kreira projekat koji će imati mogućnost konektovanja sa bežičnom centralom i primanja određenih podataka sa centrale. Takođe, preko daljinskog je moguće kontrolisati, koji će podaci biti ispisani – priča ovaj talentovani srednjoškolac.

Ideja mu ne nedostaje, jer je u posljednje dvije godine kreirao LED matični displej, CNC mašinu, IKS veb server, a planira da napravi robot na dva točka, koji će biti konektovan sa telefonom. Ne kopira tuđe radove, a trudi se da bude inovativan i primjeni znanje i motivaciju.

Ideja se, kaže on, razrađuje, sastavljaju se šeme, skicira, a potrebni dijelovi nabavljaju putem interneta. Projekat nikada ne uspije iz prve, unapređuje se, a softverske i hardverske mane rješavaju se „u hodu“. Trudi se da svaki novi projekat bude komplikovaniji i to je dodatni izazov.

Zavidno znanje i umjeće učenici bijeljinske Tehničke škole pokazali su na mnogim takmičenjima. Samo u ovoj godini osvojili su 20 diploma. Njihov uspjeh je priznanje i za njihovog mentora, profesora Živu Makrina.

– Osvojene diplome su rezultat entuzijazma, truda i odricanja. Na „Inostu“ smo osvojili nagradu za najbolji učenički rad, a dobio sam i priznanje kao najbolji mentor. U Beogradu, na Noći istraživača, po treći put smo osvojili prvo mjesto. To je izuzetno veliki napor, a imamo problema sa finansijama i nemamo obezbjeđen prevoz na takmičenja. Djeca sama obezbeđuju sve što im je potrebno kako bi učestvovali na ovakvim takmičenjima i predstavili svoje radove – kaže Makrina.

On dodaje da mališanima ne treba mnogo osim podrške kako bi javno prikazali radove i dokazali da su najbolji.

Vrhunski stručnjaci
Mnogi inovatori – nekadašnji učenici Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, danas rade kao vrhunski stručnjaci, dokazujući da sa znanjem možemo da stanemo rame uz rame sa cijelim svijetom.

(Info Bijeljina)