Oktobar -mjesec borbe protiv raka dojke

0

U mjesecu oktobru se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, te dobre mogućnosti liječenja – ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Tim povodom smo razgovarali sa našim sugrađankama u Srebrenici i Bratuncu.

Oktobar -mjesec borbe protiv raka dojke

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje žena, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama u okruženju.Ono što je ohrabrujuće je to da se svijest o ovoj bolestii potrebi redovnih pregleda – povećava. U svijetu su redovne kontrole postale jedna vrsta nepisanog pravila. Naše mlade sugrađanke uvjerile su nas da i mi polako hvatamo korak sa trendom redovnih pregleda.

,,Dosta sam čitala o ovoj bolesti. Poznajem nekoliko djevojaka koje su oboljele i to je glavni razlog zašto vodim računa o sebi i idem na preglede. Svaka žena može odvojiti za toliko vremena i novca. Ovo je konzervativna sredina u kojoj bi možda neke žene to bilo i sramota. Smatram da na našem području se malo govori o tome. Evo oktobar je prošao, nikakava manifestacija, predavanje ili bilo šta povodom toga nije održano, neki besplatan pregled, ništa“- rekla je dvadesetsedmogodišnja Valerija Poletan.

Naša sugrađanka Mica Matić ima slično mišljenje, te nam je potvrdila da odlazi redovno na kontrole, ali smatra da bi se ljekari, razna udruženja i samo zdravstvo trebalo više uključiti u ovaj problem, povremenim organizovanjem besplatnih pregleda.

,,Smatram da se svaka žena treba kontrolisati, ali kod naših doktora je sve u redu, uvijek. Da bismo se kontrolisali, često bismo morali otići negdje dalje, a za to dosta nas nema uslova, neke djevojke i žene zbog toga i odlažu kontrolu. Pošto je to već široko rasprostranjena bolest, zar se ne može kod nas dovesti neki stručnjak koji bi obavljao besplatane preglede za žene. Išla sam i ja dalje na kontrole, ali sve to košta“- rekla je za UPSMedia dvadesetdvogodišnja Mica Matić.

Četrdesetosmogodišnja sugrađanka, koja nas je zamolila da ostane anonimna za javnost, rekla nam je zbog čega se kontroliše redovno, te je pozvala sve djevojčice, djevojke i žene da se aktiviraju.

,,Kontrolišem se redovno. Moja sestra je prije četiri godine oboljela. Borila se manje od godinu dana i umrla u Beogradu u bolnici. Istina, nikada ni ona, a ni ja nismo odlazile na preglede. Obje smo živjele nekim užurbanim životom, malo smo vodile računa o zdravlju. Ja sam godinama radila teške poslove, radila sam previše. Nakon njene smrti počela sam da vodim računa o svemu. Imam samo sina, ali bratovim kćerkamastalno pricam. Ja idem na kontrole i za sad je sve u redu“.

Pored karcinoma dojke, najčešće se kod žena javlja karcinom grlića materice. Doktorica Fatima Klempić Dautbašić će u nedjelju, 19. novembra, u Domu zdravlja u Srebrenici, vršiti ginekološke preglede. Ginekološki pregledi obavljaće se u intervalu od 11 do 15 sati.

„Pregledi su besplatni za sve naše sugrađanke, zahvaljujući prije svega spremnosti Dr Klempić da bez ikakve nadoknade radi za dobrobit zdravlja žena Srebrenice, te razumijevanju i podršci Opštine Srebrenica i naše ustanove JZU Dom Zdravlja Srebrenica“, navode iz Doma zdravlja Srebrenica.

Rak dojke i rak grlića materice čini vodeći uzrok oboljenja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta. Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostifikuje na vrijeme, a samim tim tim poveća i stepen izliječenja. Petogodišnje istraživanje je pokazalo da se u više od 90% slučajeva rako dojke može izliječiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno liječi.

(UPSmedia)