Dobar prinos voća ali kvalitet pojedinih vrsta loš

0
U toku je berba jabuka, visine otkupne cijene neizvjesne
Vocnjak jabuke na području Zvornika

Vremenske prilike ovo godine nisu išle na ruku voćarima. Zbog velikih količina padavna prinos ljetnje maline nije bio za pohvalu, količine su bile znatno manje a rod je bio lošiji rekao je vlasnik zemljoradničke zadruge „Agropodrinje“ Tomo Simić.

Dobar prinos voća ali kvalitet pojedinih vrsta loš
Vocnjak jabuke

On je dodao da je cjena malina bila poražavajuća, iznosila je samo 1.20KM. Kupine su ove godine imale dobar prinos, iako ih nema mnogo na našem području, ali je cjena kupina bila loša rekao je Simić. Šljive su nešto ranije dospjele za branje i na nekim područjima dobro su rodile, a na nekim mjestima rod nije bio zadovoljavajući, na šta je uticao jak mraz istakao je Simić. On je dodao da je kvalitet šljiva bio je bolji gdje su urađene agrotehničke mjere, odnosno gdje su na vrijeme sprovedene mjere tretiranja i zaštite.

Cjena šljiva bila je dobra, zavisno od vrste šljive iznosila je od 0,35 do 0,50 KM. Simić je rekao da organizovanog izvoza šljiva sa našeg područja nije bilo, tako da su šljive uglavnom iskorištene za sušenje, džemove, a najveće količine šljiva iskorištene su za rakiju. Ovogodišnji rod jabuke i kruške je znatno bolji od prošlogodišnjeg roda, dok je kvalitet zbog šteta koje je pričinio grad u septembru neznatno slabiji od prošlogodišnjeg kvaliteta istakao je Dejan Rebić stručni saradnik u Odeljenju za poljoprivredu u Gradskoj upravi u Zvorniku.

(Osvit)