Vasić-Ostojić: Obezbeđeno 550 doza besplatnih vakcina protiv gripa

0

U Domu zdravlja u Zvorniku počela je vakcinacija protiv gripa .

Vasić-Ostojić: Obezbeđeno 550 doza besplatnih vakcina protiv gripa

Prema riječima načelnice Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Cvjete Ostojić Vasić dobili su 550 doza koje je obezbjedio Institut za javno zdrastvo u saradnji sa Fondom zdrastvenog osiguranja Republike Srpske . Ona je dodala da je riječ o besplatnim dozama vakcina protiv gripa, dok komercijane vakcine, odnosno vakcine koje bi bile dostupne svim građanima Zvornika i koje se plaćaju nažalost još nisu obezbjeđene. “ Ja se nadam da će naš menadžment u narednom periodu naći načina, kako i koju količinu vakcina da obezbjede” rekla je Vasić Ostojić .

Načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja je rekla da su plaćanja oslobođeni pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, pacijenti koji su imali operacije na srcu, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, te ona oboljela od cistične fibroze. Plaćanja vakcinacije oslobođeni su i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od side, osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdrastveni radnici na infetktivnim klinikama/odeljenjima i jedinicama intezivne njege .

Ovaj period potrebno je iskoristiti za vakcinaciju, kako bi se adekvatno zaštitili od gripa , rekla je Ostojić Vasić . Ona je rekla da je neophodno primiti vakcinu što prije, jer su potrebne najmanje dvije sedmice da bi se zaštita razvila. U Highijensko epidemiološkoj službi se vakcina može primiti svakim radnim danom od 7 do 15 časova, rekla je Vasić Ostojić i dodala nisu imali izolovan slučaj gripa. Ona je istakla da se sezona gripa očekuje tek krajem decembra mjeseca.

(Radioosvit)