U Zvorniku uhapšena dvojica optuženika za ratne zločine iz 1992.godine u mjestu Glumina

0
a SIPA uhapsila dva komandira i tri policajca
FOTO: Ilustracija

Prema nalogu Tužilaštva BiH, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u zvorničkom mjestu Glumina uhapsili su u Zvorniku Cvijana Tomanića i Sreću Kandića rođenog u Šapcu.

U Zvorniku uhapšena dvojica optuženika za ratne zločine iz 1992.godine u mjestu Glumina
FOTO: Ilustracija

Kako navode u Tužilaštvu BiH Tomanić i Kandić su pod istragom da su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.

“Terete da su u proljeće 1992. godine, kao pripadnici VRS, naoružani i zajedno sa drugim vojnicima, opkolili kuću u mjestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i djeca te prijetnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, nakon čega su lično i direktno učestvovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti”, ističu u Tužilaštvu.

Tomanić se sumnjiči da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalima među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo, a obojica se, prema navodima Tužilaštva, terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila Bošnjaka, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Iz Tužilaštva dodaju da će postupajući tužilac odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu nakon što ispita osumnjičene.

Prema nezvaničnim informacijama događaj za koji se terete uhapšeni dogodio se u gluminjanskom naselju Hoča.

Izvor BIRN.