Novi plinovodi između BiH i Hrvatske grade se i “zbog ucjena” iz Zvornika

0
Zbog kvara u Bugarskoj poremećen dotok gasa u BiH
FOTO: Ilustracija

Kako prenosi portal Avaz.ba novi plinovodi između BiH i Hrvatske grade se i “zbog ucjena” iz Zvornika i jednoj kapiji ulaza plina u BiH. Prema izjavama u tekstu novi plinovod bi izbjegao mogućnost ucjena iz Zvornika.

Novi plinovodi između BiH i Hrvatske grade se i "zbog ucjena" iz Zvornika

Projekt “Južne plinske interkonekcije” između Hrvatske i BiH, na pravcu Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s krakom za Mostar, od izuzetne je važnosti za „Plinacro“ i Hrvatsku, kazali su za „Avaz“ iz kompanije „Plinacro“, koja je hrvatski državni plinski operater.

– To dokazuje i činjenica da je s hrvatske strane projekt u visokoj fazi, odnosno to da je čak dobivena lokacijska dozvola – pojasnili su.

Preispitati tržište

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prošle sedmice odobrila je koncept finansiranja izgradnje novog plinovoda.

– U slučaju početka realizacije ovog projekta prije Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), dio IAP-a na pravcu Dugopolje – Zagvozd morat će se izgraditi kako bi se „Južna interkonekcija“ mogla povezati s postojećim plinskim transportnim sistemom Republike Hrvatske – kažu iz kompanije „Plinacro“.

Dodali su da će, jer je riječ o znatnim ulaganjima, biti potrebno provesti ispitivanje tržišta.

– Morat ćemo provesti analizu tržišta, a o njegovim rezultatima, odnosno zakupu kapaciteta, ovisit će realizacija projekta. Ipak, treba definirati tačke interkonekcije između BiH i Hrvatske, a sama izgradnja pratila bi dinamiku izgradnje „BH-Gasa“ – naglašeno je. Grafički prikaz moguće rute novog plinovoda

  • Grafički prikaz moguće rute novog plinovoda

U razgovoru za naš list direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić pojasnio je da je odobrenje finansiranja uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi, koja je potvrdila punu opravdanost ovog projekta.

Iza projekta trebaju stati državne institucijeSalkić: Želimo početi graditi već 2020.

  • Salkić: Želimo početi graditi već 2020.

– Sad je do države hoćemo li aplicirati za kredit i izgraditi plinovod. Zna se postupak kada je riječ o kreditu EBRD-a, iza ovog projekta trebaju stati državne institucije, a podršku izgradnji plinovoda već je dala Vlada FBiH. Studiju utjecaja za okoliš očekujemo u narednoj godini, a sad do kraja novembra bit će nam odobrena grant sredstva za idejno rješenje projekta – pojasnio je Salkić.

Dodao je da „BH-Gas“ želi da 2020. godine već krene s izgradnjom novog bh. plinovoda.

Otkloniti mogućnost ucjena u Zvorniku

– Ovaj projekt smanjio bi zavisnost FBiH od jednog ulaza plina u Zvorniku. Izgradnjom novog ulaza obezbijedit će se sigurnost snabdijevanja plinom i otkloniti mogućnost ucjena u Zvorniku. Spriječit će se mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS – pojasnio je direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić.

(Avaz/Zvornicki.ba)