Inicijativa za zabranu rada nedjeljom u trgovinama

0
Sindikat radnika trgovine:
FOTO: Ilustracija

U Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da bude pokrenuta inicijativa da se u trgovinama zabrani rad nedjeljom. Pokretanje inicijative najavio je Sindikat trgovine, turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, a cilj im je, kako kažu, poboljšati uslove rada radnika, od kojih gotovo petina od ukupnog broja zaposlenih, radi u trgovinama. Stavovi o ovoj inicijativi za sada su podijeljeni.

Inicijativa za zabranu rada nedjeljom u trgovinama

Oko 45 hiljada ljudi koji rade u trgovinama širom Srpske, nedjelje, umjesto sa svojim porodicama, provode na radnom mjestu. Statistike pokazuju da je riječ uglavnom o ženama i da su ta radna mjesta najslabije plaćena. Upravo zbog toga, inicijativa da se trgovinama zabrani rad nedjeljom naišla je na odobravanje većine građana.

Veliki trgovački marketi sa kojima smo kontaktirali, nisu željeli da komentarišu ovu inicijativu. Za većinu, nedjelja je dan kada se najviše pazari, samim tim i prilika za veću zaradu. Iako većina poslodavaca u uvođenju neradne nedjelje sluti samo finansijske gubitke, ima i onih koji smatraju da su to samo “prazne priče” trgovaca.

“Taj pazar će se nadomjestiti subotom i ponedjeljkom. Јer, ono što se mora kupiti, to će se kupiti. Ne može se kupiti nedjeljom, kupiće se u subotu. Prije predvidjeti i kupiće se u ponedjeljak… Tako da mi tu nemamo dileme – potpuno smo za to, ali da se provede kako treba, u interesu radnika”, kaže predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović.

A upravo interes radnika bio je ono čime su se rukovodili pokretači ove inicijative. Stalna želja za profitom i glad za novcem, kažu, to je ono što poslodavce tjera da se tako ponašaju.

“Nadam se da ćemo uspjeti u tome da se i njihova svijest počne mijenjati, da prihvate realnost. Da ne razmišljaju samo “daj meni”, nego da razmišljaju da ima i onih koji rade i privređuju u njihovim firmama”, rekao je predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović.

U cijelu priču, poručuju iz Sindikata trgovine, uključiće i nadležno ministarstvo, udruženja poslodavaca i potrošača, kao i Privrednu komoru, u kojoj smatraju da je ovo pitanje vrlo složeno i zahtijeva dublju analizu.

“Ono što je sigurno jeste da bi došlo do smanjenja prihoda kada je u pitanju naš sektor trgovine, a da bi to kao rezultat, vjerovatno, dalo i smanjenje broja radnika u ovom sektoru”, ističe portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Ova inicijativa neće se negativno odraziti na privredu Srpske, poručuju iz Sindikata trgovine i dodaju da samo može da stvori jedan bolji socijalni ambijent u državi.

(rtrs)