Mali košarkaši Zvornik-Basketa prvi na turniru u Tuzli

0
Mali košarkaši Zvornik-Basketa prvi na turniru u Tuzli

U nastavku ćemo prenijeti tekst portala SportKlub koji organizuje jedan od najmasovnijih turnira za mališane na području bivše Jugoslavije. Prelijepo je čitati tekst o sportu u kojem su Zvorničani najbolji. Na ovom više nego respektabilnom košarkaškom turniru za mališane škole, košarke iz Zvornika su zauzele prvo i treće mjesto u konkurenciji svih klubova sjeveroistične Bosne.

Mali košarkaši Zvornik-Basketa prvi na turniru u Tuzli

Najbolji na ovom turniru u Tuzli bili su mališani KK Zvornik-Basket, a treći mališani OKK Drina-Princip, malo je nedostajalo da se zvornički klubovi nađu u finalu. Rezultat je priznanje talentu, ali je puno više priznanje radu trenerima iz omladinskih škola zvorničkih košarkaških klubova Zvornik-Basket i Drina-Princip.

Mali košarkaši Zvornik-Basketa prvi na turniru u Tuzli

U nastavku tekst portala Sport Klub:

Naš  Domaćin turnira u Tuzli je bio Ozren Selesković koji je organizovao i konferenciju za prisutne novinare kako bi ljude u Tuzli upoznali sa našim projektom.

FOTO: Dušan Vučković

Pored gospodina Ozrena na konferenciji za štampu bio je i naš kolega Rade Antonović. Novinarima su pričali o turnirima u BiH , o tome gde će se održati F4 za BiH i o našoj nameri da sledeće godine proširimo broj klubova. Posebnu pažnju privukla je informacija da ćemo sledeće godine oformiti i turnire za devojčice. Nakon konferencije za štampu obišli smo grad i napravili reportažu o njemu.

Turnir u Tuzli trajao je dva dana a na njemu je učestvovalo osam ekipa. Ekipe su bile podeljene u dve grupe sa po četiri ekipe. U prvoj grupi bili su naši domaćini ABC BASKET – TUZLA, OKK SLOBODA – TUZLA, KK LIONS – TUZLA i KK DRINA PRINCIP – ZVORNIK. Drugu grupu činile su ekipe KK ZVORNIK – ZVORNIK , KK LAVOVI – BRČKO, KK BOSNA – KELESIJA i KK PARTIZAN – BIJELJINA.

Prvog dana videli smo pre svega jako puno želje kod svih naših drugara. Ekipe su došle samo sa jednom željom a to je da se druže i uživaju u košarci. Pored, već spomenute, velike želje videli smo i jako puno grešaka malih košarkaša. Verovatno zbog toga što su imali veliku tremu kada su shvatili da se sve ovo snima i da će se videti na televiziji i YouTubeu.

Iako je trema kod igrača bila vidljiva kod trenera nije, pa su oni bodrili svoju decu i pravilno ih usmeravali i kada su grešili i kada su pravili poteze za divljenje. Ono sto je obeležilo prvi dan bila je utakmica između KK Partizana iz Bijeljine i KK Bosne iz Kelesije. Nije u pitanju rezultat , niti je neki maestralni potez već je trener Bosne minut pre kraja utakmice na parket poslao 5 mališana koji su bili najmlađi, najniži i najsitniji na turniru. Taj potez propraćen je aplauzom a takođe i potez dečaka iz Partizana koji su im poklanjali lopte i dodavali im iste samo da mališani postignu neki poen. Ponovo nas prijatno iznenađuju treneri sa svojim postupcima i podsećaju sve da nije bitan rezultat već da deca zavole sport na pravi način. Bravo za trenere i igrače obe ekipe.

Što se tiče drugog dana bilo je već malo bolja situacija na parketu i videlo se da su se deca navikla na kamere i naša pravila. U prvoj grupi prvo mesto osvojila je OKK Sloboda koja je igrala dosta čvrsto u odbrani sa velikim brojem kontranapada. Trener je zahtevao igru pasom sa velikim brojem asistencija.

U drugoj grupi borbu za prvo mesto vodile su ekipe Zvornika i Partizana iz Bijeljine. Meč odluke bio je zaista lep za gledanje a dečaci su uživali u svakom potezu koji su pravili na terenu. Na kraju ekipa Zvornika zasluženo je slavila sa 46 – 18 i plasirala se u finale gde ih je čekala ekipa Slobode iz Tuzle.

Čekalo nas je finale u kom su se sastale ekipe sličnih pogleda na košarku. Ekipa Zvornika oslanjala se na igru sa što manje driblinga sa dodavanjima koja su ih krasila kroz čitav turnir – precizna i tačna. Ekipa Slobode pritiskala je svojom jakom odbranom i pokušavala da lomi protivnika presingom po čitavom terenu. Na kraju je svoju čvrstinu pokazala ekipa Zvornika i slavila je u finalu rezultatom 25 – 39 . Finale nam je pokazalo ono što smo videli tokom celog turnira, da treneri mogu da budu gospoda i pored toga što je u pitanju borba za plasman na završni turnir. Da publika moze da bodri isključivo svoju decu i da ne vređa protivničke igrače,trenere i sudije. Zbog toga jedno BRAVO za sve učesnike, organizatora gospodina Ozrena Seleskovica, publiku i slani grad Tuzlu.

Iz Tuzle odlazimo zadovoljni pošto smo pored košarke videli jedan lep grad koji nas je primio veoma srdačno. Primetili smo da su svi upoznati sa našim projektom a posebno kada nas je zaustavila policija da nam poželi sretan put i da nam se zahvale što promovišemo košarku i njihov grad. Uvek ćemo sarađivati sa ljudima koji su spremni mnogo da daju deci i koji žele decu da usmere na sport na pravi način. Toliko od nas za sada a sledeće što nas čeka jesu turniri u Posušju i Trebinju 24.11. i 25.11.
Do tada za sve što vas zanima u vezi sa turnirom baSKet4kids potražite na našem sajtu, YT-u, našim društvenim mrežama i tv kanalima Sport Kluba.