Premijerom filma “Granice kiše” otvoren festival “Prvi kadar”

0
Premijerom filma

Premijernim prikazivanjem igranog filma “Granice kiše” Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, večeras je u Istočnom Sarajevu svečano otvoren 12. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Premijerom filma "Granice kiše" otvoren festival "Prvi kadar"
FOTO: RTRS-portal

“Granice kiše” je film o ljubavi i nadi, čija priča je smještena u visoke planine iznad Jadranskog mora, gdje Jagoda, urbana djevojka, za vrijeme ljetnjeg raspusta dolazi u posjetu porodici i na misteriozan način vraća samopouzdanje svima koje sretne.

Na tromeđi Hercegovine sa Crnom Gorom i Hrvatskom i filmska priča je podijeljena u dva dijela i epilog.

Premijeri filma prisustvovali su mladi glumci Nedeljko Milović i Ognjen Vujović, kao i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

Otvaranju festivala prethodilo je otvranje izložbe fotografija autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović “Hrabre žene putuju kroz vreme”, među kojima su Nadežda Petrović i Milunka Savić.

Izložbu je otvorio direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić, koji je ocijenio da “Prvi kadar” na najbolji način predstvalja Istočno Sarajevo i turizam ovog dijela Republike Srpske, pri čemu je podsjetio da je Istočno Sarajevo nedavno dobilo titulu Grad turizma.

“Postavka 17 izloženih fotografija čini centralni deo projekta `Hrabre žene putuju kroz vreme`, realizovanog kroz dva ciklusa tokom prošle godine”, rekla je jedna od autora izložbe Čarna Manojlović.

Premijerom filma "Granice kiše" otvoren festival "Prvi kadar"

Ona je podsjetila da su Eustahija Arsić, Katarina Ivanović, Marija Trandafil, Mina Karadžić, Savka Subotić, Milica i Anka Ninković, Draga Ljočić, Jelena Dimitrijević, Nadežda Petrović, Kasija Miletić, Jelisaveta Načić vodile uzbudljive živote koje zahvaljujući njihovim pionirskim podvizima u različitim oblastima, često i u više njih istovremeno, ne treba zaboraviti.

Manojlovićeva je istakla i značaj Mage Magazinović, Mare Rosandić, Milunke Savić, Anice Savić Rebac, Ksenije Atanasijević, Zore Petrović, Danice Tomić i Soje Jovanović.

Ovogodišnji “Prvi kadar” održava se do subote, 17. novembra, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Prvi kadriraj!”, a u Zvorniku je danas počela sa radom radionica animiranog filma.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a manifestaciju su podržali Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(rtrs.net)