Skupština grada Zvornik usvojila nact rebalansa budžeta, imenovali direktore javnih ustanova, načelnike odjeljenja…

0
Skupština grada Zvornik usvojila nact rebalansa budžeta, imenovali direktore javnih ustanova, načelnike odjeljenja...

Današnja sjednica Skupštine grada Zvornik imala je 26 tačaka. Odbornici su uglavnom jednoglasno usvojili većinu odluka. Danas je usvojen prijedlog nacrta rebalansa budžeta za 2018.godinu, imenovani su direktori, odnosno vršioci dužnosti direktora gradskih javnih ustanova, načelnici odjeljenja gradske uprave, šefovi službi gradske uprave. Usvojene su i odluke o kupovini i zamjenama nekretnina, kao i mrtvovoznik grada Zvornik. Odbornicima se obratio i pravobranilac grada Zvornik iz Bijeljine. Pred sami kraj sjednice Skupštinu su napustili odbornici SDS-a zbog kako su naveli neprimjerenih dobacivanja od strane odbornika SNSD-a.

Skupština grada Zvornik usvojila nact rebalansa budžeta, imenovali direktore javnih ustanova, načelnike odjeljenja...

Na danas održanoj sjednici Skupštine grada najvađniju odluku odbornici su jednoglasno usvojili a to je izvještaj o izvršenju budžeta grada Zvornik za period 01 januar – 30 jun 2018.

Načelnik odeljenja za finansije Srđan Despić je rekao da su zadovoljni izvršenjem budžeta u prvih šest mjeseci ove godine, te dodao da su ukupna budžetska sredstva koja su ostvarena iznosila 10 miliona i 431 hiljadu KM. On je rekao da bolje izvršenje imaju poreski prihodi – porezi od Uprave za indirektno oporezivanje odnosno PDV.

Indirektni porezi doznačeni od Uprave za indirektno oporezivanje, prema izvještaju dostavljenom odbornicima , ostvareni su u iznosu od 6.180.218 KM i predstavljaju 48,66 % od ukupno planiranih sredstava na godišnjem nivou. U odnosu na isti period prošle godine kada je ostvareno 5.758.536 KM uočava se rast ostvarenja ove vrste prihoda.

Skupština grada Zvornik usvojila nact rebalansa budžeta, imenovali direktore javnih ustanova, načelnike odjeljenja...
Načelnik odjeljenja za finansije gradske uprave Zvornik Srđan Despić

S obzirom da je ostvarenje po ovoj vrsti prihoda najmanje u prvom i drugom kvartalu, za očekivati je da dođe do povećanja ostvarenja ove vrste prihoda u naredna dva kvartala što bi rezultiralo planiranim ostvarenjem na kraju, stoji u izvještaju. “ Nismo zadovoljni neporeskim prihodima koji pokazuju tendenciju pada iz godine u godinu, rekao je Despić i dodao da se u Gradskoj upravi nadaju da će do kraja godine i oni biti izvršeni u približno zadovoljavajućem nivou a u skladu sa planom.

Odbornici su danas jednoglasno podržali i nacrt rebalansa budžeta za 2018 godinu , koji je ostao u istom iznosu kao što je usvojen prošle godine i iznosi 26 miliona 450 hiljada KM. Rebalans podrazumjeva promjenu strukture prihoda i rashoda rekao je Despić. On je pojasnio da su poreski prihodi povećani za 400 hiljada KM, dok su u istom iznosu smanjeni neporeski prihodi. Načelnik odeljenja za finansije grada Zvornik je dodao da će u narednom periodu biti održane javne rasprave o predloženom Nacrtu rebalansa budžeta.

Javnost će biti pravovremeno informisana o mjestu i vremenu održavanja javnih rasprava o predloženom nacrtu budžetu grada Zvornik.

Skupština grada Zvornik usvojila nact rebalansa budžeta, imenovali direktore javnih ustanova, načelnike odjeljenja...
Trenutak kada odbornici SDS-a napuštaju sjednicu Skupštine grada Zvronik

Predsjednik Skupštine grada Zvornik Mersad Mehmedović na pitanje novinara o napuštanju odbornika SDS sjednice Skupštine grada Zvornik je izjavio:

Nije mi poznato zašto je do toga došlo, lično nisam primjetio, a ni čuo uvrede na račun odbornika iz SDS-a. Ne znam šta se tačno desilo pa ne mogu tvrditi jel bilo narušavanja kodeksa ponašanja da sam tavko nešto lično čuo asigurno bih reagovao. Ovako ostaje nam da ispitamo šta se to desilo kako bi adekvatno reagovali na eventualna kršenja kodeka ponašanja odbornika u Skupštini grada Zvronik. Rekao je Mehmedović.

(Zvornicki.ba)