U Zvorniku dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja na Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“

0
U Zvorniku dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja na Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“

Film „Nuklearne sjenke“, poljskog autora Mareka Leščevskog dobitnik je nagrade Gran pri „Stećak kneza Pavla“ za najbolji film na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Prvi kadar-Prvi kadriraj“, koji je u Zvorniku i Istočnom Sarajevu organizovala produkcija „Prvi kadar“. „Kapiju Zvornika“ za najbolju režiju žiri je dodijelio Rozi Hani Cigle iz Njemačke za dokumentarac „Porodični život.

U Zvorniku dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja na Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“

Nagrade su prisutnim autorima u zvorničkom Domu omladine uručili izvršni direktor „Prvog kadra” Vitomir Mitrić i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je poručio da će Gradska uprava i dalje podržavati ovakve aktivnosti.
– Naša saradanja sa „Prvim kadrom“ počela je ranije, a sada možemo posebno da se zahvalimo što su omogućili da ovakav događaj bude organizovan u Zvorniku te su i naši mladi sugrađani mogu da nauče više o samom filmu i kako se on stvara. Mi u Domu omladine nemamo nekih većih aktivnosti u novembru mjesecu te su ovi događaji upotpunili kuturne sadržaje u našem gradu – rekao je Stevanović.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je zadovoljstvo da je Festival ove godine održan i u Zvorniku te dodala da je plan decentralizacije kulture ovim nastavljen.

– Zvornik je bio odličan domaćin i nadam se da ćemo se i naredne godine vidjeti ovdje – rekla je Mitrić Štifanić i dodala da je u holu Doma omladine u Zvorniku prikazan dio izložbe fotografija autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović „Hrabre žene putuju kroz vreme“, koja je ranije otvorena u Istočnom Sarajevu.

Stručni žiri u sastavu Srđan Savić, filmski kritičar, predsjednik, Čarna Manojlović, filmska rediteljka, član i dr Jelena Radenović, filmska rediteljka, član, ocijenio je da je prvonagrađeni film „Nuklearne sekne“, poljskog autora Mareka Leščevskog jedno zrelo ostvarenje mladog autora sa besprijekorno stilizovanim filmskim jezikom, bez ijedne izgovorene replike, oslikavši posljedice sveopšte nuklearne katastrofe vodeći nas kroz opustošeni postapokaliptični svet.

Ostale nagrade

„Pečat Kneza Pavla“ za najbolji kratki igrani film u selekciji „Kratke priče“ dodijeljen je filmu „Pravi muškarac ne plače“, autora Lukasa Kastana.

Nagradu „Pečat kneza Pavla“ za najbolji film u selekciji „U fokusu“ dobilo je ostvarenje „Anatomija čuda“, autora Alesandre Kalesie.
U Zvorniku dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja na Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“
„Pečat kneza Pavla“ za najbolji dokumentarni film u selekciji „Eks Ju u fokusu“ otišao je u ruke Aleksandra Reljića za film „Enkel“, dok je „Pečat kneza Pavla“ za najbolji kratki igrani film u selekciji „Eks Ju kratki“ pripao ostvarenju „Posljednji zapis“ Leonida Šejke.

Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Novi pogledi“ pripala je filmu „Obeleženi“ Jovana Dopuđe, a filmsku klapu za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji „Ključ za film“ dobio je film „Kineski zid“ Aleksandre Odić.

Specijalne nagrade dobili su kratki dokumentarni filmovi „Kratki obiteljski film“, Igora Bezinovića i „Isti“ Dejana Petrovića.

Specijalne nagrade dodijeljene su i za dokumentarni film Radoslava T. Stanišića „Neprilagođeni filmski grof“ te za kratki igrani film „Marija“ Juraja Primorca.

Specijalne diplome dobio je film „Čelične ratnice“ Jelene Mile te Radoslav T. Stanišić za specifično uvezivanje ideje i arhivske građe u oblikovanju filmske figure reditelja Mila Đukanovića.

(Foto: D. Pelemiš-Subotić, infobirac.net)