Danas zakletvu položili zastupnici u NSRS, a skupštinskoj klupi prvi put poslanica s hidžabom

0
Dejan Jeremić iz Zvornika novi član Upravnog odbora Agencije za osiguranje Komisija RS
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Danas su zakletvu položili zastupnici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Narodna skupština RS imat će prvi put u svojoj kratkoj historiji narodnu poslanicu koja nosi maramu. Riječ je o Begiji Smajić iz Srebrenice koja je u NSRS ušla preko liste Zajedno za BiH koja ima četiri poslanika.

Danas zakletvu položili zastupnici u NSRS, a skupštinskoj klupi prvi put poslanica s hidžabom
Smajić je profesorica matematike i fizike OŠ Potočari i Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a bila je odbornica u Skupštini opštine Srebrenica, piše Srpskainfo.

Rođena je u selu Grujčići. Majka je dvojice dječaka, a prije Srebrenice živjela je u Tuzli, a nakon toga i u Kalesiji.

“Život u Potočarima za mene lično je dobar. Nastojim da pronađem način kako da poboljšam život, ne samo moje porodice nego i svim građanima Općine Srebrenica. Da dam svoj lični doprinos životu svakog čovjeka na ovim prostorima. Mislim, samo ako se dobro organizujemo lijepo možemo da živimo”, rekla je ranije Begija Smajić za NEON Televiziju.

U Klubu sa Begijom Smajić u NSRS biće i povjernik SDA za Zvornik Edin Ramić, aktuelni ministar u Vladi Federacije BiH. O svemu tome na svom profilu komentar je dao Edin Ramić:

Danas zakletvu položili zastupnici u NSRS, a skupštinskoj klupi prvi put poslanica s hidžabom

Danas smo i formalno Narodni poslanici…
Bošnjaci imaju najslabiji izborni rezultat od rata na ovamo, to je nastavak pada broja glasova i podjela našeg naroda u ovom dijelu zemlje.
Međutim, jedna pokrivena žena je izabrana u Narodnu skupštinu RS, i to je najpozitivnije u ovom izbornom ciklusu.
Begija, Senad, Mijo i ja, toliko različiti a opet Zajedno za BiH.

U Klubu Bošnjaka u NSRS neće djelovati i četvrti Bošnjak zastupnik Denis Sulić koji je mandat dobio zahvaljujući garanciji Ustava. Sulić će djelovati u klubu SNSD čiji je član i predsjednik mladih ove partije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Republike Srpske dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Certifikati su uručeni za 83 poslanika novog saziva Narodne skupštine, a uručio ih je predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem predloženom dnevnom redu je 11 tačaka, bit će održana s početkom u 14:00 sati, u plenarnoj sali.

Sjednicom će, do izbora predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedavati radno Predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik saziva Dane Malešević (DNS) i tri najmlađa poslanika iz tri partije sa najvećim brojem poslanika – Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Na konstitutivnoj sjednici svečane zakletve će položiti narodni poslanici i novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Republike Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić, kao i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik.

Na sjednici će biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i inicijativa za izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15:00 sati dostaviti Narodnoj skupštini liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati i odluku o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Prvoj sjednici desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovat će brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su, između ostalih, potvrdili predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

(Klix/Zvornicki.ba)