Zvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnika

Zvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnika
Resul Kugubić sa peharom za najboljeg igrača

Ove godine se u Meksiku održalo i upravo završilo fudbalsko prvenstvo svijeta reprezentacija beskućnika. Učešće je uzela i reprezentacija BiH koju je kao kapiten predvodio Resul Kugubić koji je 1983.godine rođen u Zvorniku.

Zvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnika
Resul Kugubić sa peharom za najboljeg igrača

Ovaj Zvorničanin je kao dijete nastupao za FK Drina Zvornik 93 Podrinje, a koja se 1998.godine takmičila u tadašnjoj premijer ligi BiH. Sjedište ovog kluba je bilo u Živinicama, a Kugubić je slovio za jednog od najperspektivnijih fudbalera tadašnje generacije kadeta koja je bila među najboljim u BiH. Nažalost nemogućnost brzog povratka u Zvornik i gašenje kluba fudbalske ljubavi Drine prekinuli su mnoge fudbalske karijere pa tako i mladog Resula koji je tada nosio nadimak Ronaldo s Drine.

Nažalost zbog teških životnih okolnosti koje je doživjela svaka izbjeglica i prognanik na ovim prostorima, Resul danas nema svoj domi  živi u Tuzli kao podstanar, snalazi se kao i svaki prosječni stanovnik ove zemlje. U Meksiku je zahvaljujući Međunarodnom forumu solidarnosti imao priliku nastupati na simboličnom svejtskom prvenstvu i pokazat svoj talent koji posjeduje. U nastavku prenosimo tekst MFS Emmaus o prvenstvu u Meksiku.

“Iako smo htjeli i mogli više vraćamo se kući uzdignute glave. Bila mi je čast biti dio ove priče i kapiten ovim momcima koji su prije svega dobri ljudi i dobri momci, zahvaljujem se i našem treneru na povjerenju.” Rekao je nakon primljene nagrade za najboljeg igrača na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezntacija beskućnika Zvorničanin Resul Kugubić koji je bio i kapiten reprezntacije BiH.

Sve teškoće i iskušenja koja su ga pratila kroz život učinila su ga jačim, boljim i na kraju spremnijim da bude vođa na terenu, a i izvan njega čovjek za primjer. Kada je dobio plavi karton na utakmici protiv Bugarske, zbog kojeg je plasman BiH u 1/4 finale bio neizvjestan do posljednje utakmice u drugoj grupnoj fazi, igrao je pod pritiskom ispadanja i možda lične odgovornosti za eventualni neuspjeh.

Umijećem, velikim samopouzdanjem i borbenošću uspio je sa saigračima neporažen izboriti 1/4 finale, u kome ih je čekao Čile, koji dvije godine zaredom zaustavlja BiH na putu do borbe za titulu. Kod rezultata 3:3 u posljednjim sekundama utakmice golman Čilea Resulu brani šut za pobjedu i vodi utakmicu u neizvjesnost penal završnice. Prvi ko preuzima odgovornost i sigurno pogađa bio je Resul, ali u konačnici BiH gubi na penale i ponovo se teško breme tuge i razočarenja sručilo na Resula, a i na cijeli tim.

Zvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnikaZvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnika
Beskućnici BiH 7.na svijetu

Ni dobra igra protiv Brazila i poraz u posljednjim sekundama u borbi za 5/6 mjesto nisu pomogli skinuti kamen sa srca zbog nesretnog ispadanja. I nakon što sve prenoći, shvatio je da čovjek snuje a Bog daruje, pa kako kome i koliko, ali iz vlastite se kože i ne može.

Ceremoniju zatvaranja SP u Meksiku i svečanost na kojoj su dodjeljivane individualne nagrade, svi u timu su dočekali potajno se nadajući da bi naš golman Edin mogao ponijeti epitet najboljeg golmana, ali i to nas je zaobišlo. I kada smo se pomirili sa činjenicom da ćemo iz Meksika ponijeti samo lijepa sjećanja, voditelj programa dodjele priznanja izgovara “Bosnia and Herzegovina, capiten, player number 10, Resul, the Best player of Homeless World Cup 2018.” Nastavi sanjati kapitenu naš, snovi se ostvaruju, ali ne u mjeri, načinu i onda kada mi to želimo. Tvoji snovi su tvoja borba i nama za primjer i dokaz da ih se treba slijediti maksimalno dajući sebe.
🍀 #MFS-EMMAUS 🍀

Zvorničanin Resul Kugubić najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu fudbalskih reprezentacija beskućnika
Trenutak dodijele priznanja Kugubiću

7. REPREZENTACIJA SVIJETA!!

Ubjedljiva pobjeda za kraj ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Meksiku.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na kraju zauzela 7. mjesto u konkurenciji 40 reprezentacija.
Svakako i ovaj rezultat je veliki uspjeh iako ostaje žal za onim što je moglo biti.

OVI MOMCI SU PONOS BOSNE I HERCEGOVINE!

(MFS emmaus/Zvornicki)