Zdravstvene prednosti redovnog uzimanja jabuka

0
U toku je berba jabuka, visine otkupne cijene neizvjesne

Svi dobro znaju priču ljekara o voću kao generalno zdravoj vrsti namirnica. No, malo je poznato na koji način jabuke mogu pozitivno djelovati na zdravlje.

Zdravstvene prednosti redovnog uzimanja jabuka

U nastavku donosimo pet prednosti koje su uočili stručnjaci kada je u pitanju ova vrsta voća.

Ljudi koji redovno konzumiraju jabuke imaju veću mogućnost od očuvaju svoje oralno, mentalno i kardiovaskularno zdravlje, te da učvrste svoje kosti i tjelesnu težinu održe optimalnom.

Bolje oralno zdravlje

Jabuke mogu povećati proizvodnju pljuvačke koja će eliminirati bakterije i ostatak hrane iz usta. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od lošeg zadaha. S obzirom na sadržaj zdravih vlakana, jabuke također mogu poboljšati oralno zdravlje tako što uklanjaju plak i djeluju kao prirodni piling za uklanjanje mrlja sa zuba.

Štite ćelije mozga

Prema istraživanjima stručnjaka s Univerziteta Cornell, jabuke u sebi sadrži posebne supstance koje mogu imati pozitivan učinak na rad ljudskog mozga. Isto tako, studija iz 2005. godine ističe kako postoji veza između redovnog uzimanja jabuka i smanjenog rizika od dobijanja Alzheimerove bolesti.

Održavaju tjelesnu težinu

Uzmemo li u obzir studiju iz 2015. godine, jabuke mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti. Voće, posebno jabuke, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana mogu u digestivnom kanalu ubrzati djelovanje dobrih bakterija. Ovo može pomoći u prevenciji metaboličkih poremećaja povezanih s gojaznošću i patološkim procesima koji mogu dovesti do dijabetesa.

Zdravlje srca

Istraživači s državnog univerziteta u Floridi rekli su da su bili prijatno iznenađeni nakon izrade studije koja je utvrdila da jabuke mogu smanjiti broj faktora rizika od srčanih oboljenja. Pošto su, kako je i prethodno navedeno, plodovi jabuke bogati rastvorljivim vlaknima, oni mogu pomoći u održavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, oni sadrže zdrave flavonoide koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, kao i smanjenju rizika od moždanog udara.

Osnažuju kosti

Jabuke spadaju u red plodova koji mogu imati blagotvorno dejstvo na gustinu kostiju i njihovo jačanje. Ovo može pomoći u zaštiti kostiju od oboljenja kao što je osteoporoza. U jednoj studiji koja komparira ljude koji su konzumirali jabuke i one koji nisu, za prvu grupu je zaključeno da gubi manje kalcija iz svog tijela u odnosu na ljude koji su izbjegavali jabuke, prenosi Medical Daily.

(Klix.ba)