Danas počinje Božićni post

0
Danas počinje Božićni post

Danas počinje Božićni post za sve pravoslavne hrišćane širom svijeta, a završava se u ponoć najradosnijeg hrišćanskog praznika 7. januara.

Danas počinje Božićni post

Ovih 40 dana vjernici treba da iskoriste za pročišćenje tijela i duše, jer je post, zapravo, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i djela.

Vrijeme posta treba da nauči čovjeka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, bijesa i svakog onog ponašanja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

U toku Božićnog posta strogo se posti (na vodi) srijedom i petkom, dok je ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedjeljom i ribu. Posljednje dvije sedmice posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan ne upotrebljava se ni ulje i vino, već se obavezno posti na vodi.