Priprema poljoprivredne mehanizacije za zimski period

0

Sezona radova u polju još nije završena, ali s obzirom na to da se zima približava, neophodno je i poljoprivredne mašine pripremiti za predstojeći period kako ne bi došlo do oštećenja za vreme stajanja, a taj period može nekada da potraje i šest meseci.

Priprema poljoprivredne mehanizacije za zimski period

Prema rečima Milenka Đurića iz lozničkog „Poljosaveta“, za početak je obavezno traktore i priključne mašine ostaviti na mesto gde će biti zaštićeni od kiše, snega i vlage, a neophodno je i da tokom čuvanja mašine budu čiste, suve i podmazane.

– Traktori su najzahtevniji za čuvanje. Da bi hladnjak izdržao niske temperature, najpre morate nasuti antifriz. U suprotnom, na motoru mogu nastati velike štete, a vi ćete na početku naredne sezone imati veliki trošak za popravke, koji ste mogli da izbegnete – naveo je Đurić.

On je dodao da je potrebno zameniti ulje i filtere, a traktor treba staviti pod nadstrešnicu.

– Nije ništa manje bitan ni akumulator – napomenuo je Đurić i dodao da se akumulator može ostaviti u traktoru uz obavezno raskačinjanje klema ili se mogu skinuti i staviti u toplu prostoriju. Pre svakog paljenja potrebno je akumulator dopuniti.

– Kada je zaštita guma u pitanju, najbolje rešenje je traktor podići na drvene podmetače (klocne) ili s vremena na vreme pomeriti traktor kako sav pritisak u gumama ne bi bio stalno na istom mestu. Bilo bi poželjno očistiti ih i skloniti sa sunca – savetuje Đurić.

Pravilo „čisto, podmazano i suvo“ važi i za sve priključne mašine, sa malom napomenom da heder kod kombajna treba podignuti od zemlje. Kao antikorozivno sredstvo ne treba koristiti istrošeno ulje i dizel gorivo jer sadrže veliki procenat sumpora.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju “Lozničkog nedeljnika”.

(Moja Loznica)