U Sarajevu promovisano 5.246 diplomanata i magistranata, među njima i Edin Džeko

0

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” danas je održana svečana promocija i dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu. Na svečanosti je promovisano 5.246 diplomanata i magistranata.

U Sarajevu promovisano 5.246 diplomanata i magistranata, među njima i Edin Džeko
“U proteklih sedam decenija Univerzitet u Sarajevu do danas je promovisao više od 166.000 diplomanata, više od 18.000 magistranata i više od 3.000 doktora nauka. To znači da je Univerzitet u Sarajevu svojim kadrovima, odnosno njihovim idejama, doprinosom, gledištima i odnosima obilježio čitavo jedno stoljeće bh. društva. Budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, jer završetkom studija vi ulazite u jedan potpuno novi svijet, svijet koji je u ovom trenutku opterećen mnogim nedoumicama i izazovima, i koji od vas, imajući u vidu vaš akademski uspjeh, ima posebna očekivanja. Pozivam vas da svoja znanja i vještine, stečene na univerzitetu, stavite u funkciju progresa i življenja temeljnih humanističkih načela“, kazao je rektor Univerziteta Rifat Škrijelj

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost BiH.

“Trebate ostati svjesni činjenice da ste svoje znanje i zvanje stekli na najboljem i najstarijem Univerzitetu u BiH. I, da ste to stekli upornim radom, trudom, odricanjem, neprospavanim noćima i stalnim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija. Čuvajte te vrijednosti, čuvajte dignitet vaših profesija“, poručio je Zvizdić.

Među ovogodišnjim diplomantima UNSA bio je je i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH i napadač Rome, koji je prisutne pozdravio preko video linka, što je izazvalo oduševljenje.

Posebna priznanja dodijeljena su 181 najuspješnijem studentu prvog i drugog ciklusa studija i integrisanog studijskog programa I i II ciklusa, a podijeljeno je i 55 zlatnih znački UNSA, 116 srebrenih i deset Povelja univerziteta.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2018. godini su Abdulah Jašarević i Demir Papić, obojica sa Prirodno-matematičkog fakulteta s prosjekom ocjena 10,00, a najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,98 je Harun Išerić sa Pravnog fakulteta.

(Klix.ba)