Željko Nestorović fudbalski trener i književnik iz Zvornika

0
Promovisan novi roman

Fudbal i pisanje mogu zajedno, a najbolji primjer tome je Željko Nestorović fudbalski trener i književnik iz Zvornika.

Željko Nestorović fudbalski trener i književnik iz Zvornika
Naizgled, fudbalska lopta i pisanje, nemaju neku jaku sponu. Ipak, to nije slučaj sa Zvorničaninom Željkom Nestorovićem, koji se ranije bavio fudbalom, sada je fudbalski trener, ali i uspješan u pisanju.

Rođen je u Kaknju gdje je sa braćom Darkom i Veliborom igrao uspješno u tamošnjem Rudaru, da bi ga vihor posljednjeg građanskog rata, doveo u grad na Drini, gdje je nastavio da igra fudbal u ekipi Radničkog iz Karakaja, a potom bio i trener ovog kluba.

– Po prirodi sam nemirnog duha. Kada se odlučivalo da li će mi fudbal biti sve u životu, ja sam odabrao drugi put. Volio sam fudbal, želio sam da igram, ali i da se družim i da pišem i da tako ispunjavam slobodno vrijeme. Zato sam odabrao manju sredinu u Karakaju, a jedno vrijeme sa bratom Darkom sam bio trener i u zvorničkoj Drini. Ostao sam u fudbalskim vodama i sada obavljam posao koordinatora mlađih selekcija u Drini. To sasvim odgovara mom shvatanju fudbala jer mislim da rad sa mladima pruža mogućnosti da na ta mlada bića prenesem svoje fudbalsko znanje, a njima pružim mogućost da se iskažu – kaže Željko.

Od postanka je volio knjigu i već u petom razredu osnovne škole je pročitao cijelu školsku biblioteku. Iz knjiga je učio kako se emocija prenosi na papir.

– Prvo sam počeo pisati kratke priče. U njima se može napisati i radnja i pouka, ali i iskazati stanje duha, da se vidi nešto što drugi ne vide. Isto je i sa pjesmama koje sam objavio u zbirci Kako se ljubav mjeri. Kao posljedica sazrijevanja, osjetio sam potrebu da pišem roman. Do sada sam objavio dva – Spirala (2016) i Pečat (2018). U Pečatu sam pisao o osjećanjima porodica koje nemaju djece. Počeo sam iz ugla muškarca, skoro završio roman, ali nisam bio zadovoljan, pa sam pocijepao prvu verziju. Nastavio sam sa pisanjem iz ugla žene, koja je centralni stub porodice. Mislim da sam uspio da uđem u žensku glavu i da nešto ostvarim u tom romanu – nastavlja Nestorović.

Željko Nestorović fudbalski trener i književnik iz Zvornika
Željko Nestorović

Roman Pečat promovisao je u klubu pisaca Vukovo pero iz Loznice, čiji je član i Sajmu knjiga u Beogradu. Za ovaj roman dobio je nagradu za najbolju knjigu godine izdavača AS oglas iz Zvornika.

Spreman novi roman

Nestorović je pripremio i treći roman pod nazivom Nasljeđe, koji je dao u štampu, a na proljeće iduće godine planira da izda dvije zbirke kratkih priča.

D.Gajić