Podignuta optužnica protiv iranskog državljanina zbog krijumčarenja osoba na pravcu Zvornik-Sarajevo

0
Silos: Za zločine na području Hadžića ukupno 42 godine zatvora
Sud BiH

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hameda Rajgana (40), državljanina Islamske Republike Iran, koji se tereti za krijumčarenje ljudi.

Podignuta optužnica protiv iranskog državljanina zbog krijumčarenja osoba na pravcu Zvornik-Sarajevo
Sud BiH

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prijevozom kroz teritorij BiH, omogućio nezakonit boravak jedanaest migranata, državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, te ilegalno prebacivanje migranata s namjerom njihovog daljnjeg prebacivanja preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku do krajnjeg odredišta Italije.

Prema navodima optužnice, optuženi je tokom oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru s njemu poznatom osobom iz R Srbije, koja je prethodno ilegalno prevela grupu migranata preko državne granice iz R Srbije u BiH, migrante preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u BiH.

Za opisanu krivičnopravnu radnju optuženi je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom policijskih službenika PU Kladanj.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Klix)