Ko su savjetnici Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, dvojica iz Zvornika

0
Izmjene u Upravnom odboru Alumine, novi član odbora Danijel Dragičević
Dragoljub Reljić i Danijel Dragičević Savjetnik i šef Kabineta Milorada Dodika - Arhiv

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su savjetnike u svojim kabinetima, a koji će u narednom periodu savjetovati šefove države iz oblasti vanjske i unutrašnje politike, ekonomije i odnosa s javnošću. Među imenovanim su i dva člana iz Zvornika. Dugogodišnji šef kabineta Milorada Dodika je Zvorničanin Danijel Dragičević koji je prije ove funkcije obnašao funkciju zamjenika načelnika opštine Zvornik i potpredsjednik Skupštine opštine Zvornik. U ovom mandatu Dragičeviću će se pridružiti još jedan bivši omladinac SNSD-a Zvornik, a to je Dragoljub Reljić.

Dragoljub Reljić i Danijel Dragičević
Dragoljub Reljić i Danijel Dragičević

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik postavio je Danijela Dragičevića za svog šefa kabineta. Dragičević je ranije bio angažovan kao Dodikov šef kabineta za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Također, Pero Simić ostao je na poziciji Dodikovog savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, nekadašnji sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar Vijeća naroda RS-a, imenovan za savjetnika za ustavno-pravna pitanja.

Simić je osoba koja je od ranije poznata bosanskohercegovačkoj javnosti, a mediji su izvještavali kako je riječ o osobi koja je bila bliska svim čelnicima Republike Srpske, počevši od osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Biljane Plavšić pa sve do Milorada Dodika.

U Dodikovom kabinetu na mjestu savjetnica zaposlene su također Nina Sajić i Ana Trišić-Babić. Sajić je ranije obnašala dužnost ambasadorice BiH u Rumuniji, a također je savjetovala nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića.

Trišić-Babić je bivša šefica NATO koordinacionog tima za BiH i bivša zamjenica Ministra vanjskih poslova BiH i to u mandatu kada je dužnost šefa bh. diplomatije obnašao Zlatko Lagumdžija (mandat 2010.-2014. godine).

U kabinetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zaposlena su tri savjetnika i šef kabineta. Na mjestu šefa kabineta nalazi se Elvir Čamdžić koji je također bio šef kabineta bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića.

Džaferović je na mjestu savjetnika za odnose s javnošću zadržao i dugogodišnjeg novinara Elvira Huremovića koji je također bio zaposlen kao savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

U narednom periodu bivši ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko savjetovat će Džaferovića iz oblasti vanjske politike, dok će ga Adis Alagić savjetovati iz oblasti ekonomije.

Džaferovićevi savjetnici nastavili su praksu nekorištenja službenih automobila Predsjedništva BiH, a kako nam je potvrđeno to nisu koristili ni za vrijeme mandata Bakira Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovo je postavio Amira Ibrovića za šefa kabineta. Ibrović je već ranije obnašao dužnost Komšićevog šefa kabineta, a u julu ove godine javnost je informisana da je Ibrović predložen za člana Komisije za vrijednosne papire FBiH. Do imenovanja nikada nije došlo s obzirom na to da je procedura stopirana u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Novinar Nihad Hebibović zaposlen je kao Komšićev savjetnik za medije, dok je doktor političkih nauka i analitičar Slaven Kovačević angažovan kao savjetnik za vanjsku politiku.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić u narednom periodu savjetovat će člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u oblasti NATO integracija.

Internim dogovorom članova Predsjedništva BiH definisano je da članovi Predsjedništva BiH mogu imati šest zaposlenih savjetnika u svom kabinetu i jednog šefa kabineta.

(Facetv/Zvornicki.ba)