Program upozoravanja na opasnosti od mina uspješno se realizuje u Zvorniku

0
Danas je međunarodni
Bilbord minske situacije na području Zvornika

Na području grada Zvornika u protekle tri godine realizovan je Program upozoravanja na opasnosti od mina.

Program upozoravanja na opasnosti od mina uspješno se realizuje u Zvorniku
Bilbord minske situacije

Kroz ovaj program sprovedene su edukacije učenika u svim zvorničkim osnovnim školama, kao i sa drugim ciljnim grupama, ograđena je trajnom minskom ogradom površine od 130.300 kvadratnih metara u Mjesnoj zajednici Baljkovica. Izvršena je i rekonstrukcija i obnova trajne ograde na Mlađevcu dužine 1.150 metara, postavljeno je devet bilborda minske situacije

i opremljena su dva školska igrališta sa spravama za djecu u mjesnim zajednicama Čelopek i Drinjača.

Sprovođenje ovog Programa omogućili su Međunarodni komitet Crvenog krsta, Crveni krst Republike Srpske i Grad Zvornik.

Po završetku Programa Zvornik je u prošloj sedmici posjetio Kris Pol, regionalni savjetnik za protivminsku akciju u sklopu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i Snežana Kovač, koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina u Crvenom krstu Republike Srpske.

Pol je izrazio zadovoljstvo preduzetim radovima i aktivnostima, te je najavio da će Međunarodni komitet Crvenog krsta nastaviti da pruža pomoć gradu Zvorniku i u narednom periodu.

– Što se tiče današnje posjete moram priznati da sam se šokirao koliko je još uvijek minama zagađene površine na teritoriji vašeg grada i koliko će trebati vremena i snage da se uklone mine i neeksplodirana sredstva zaostala iz rata, a kako vrijeme prolazi sve je teže. Danas smo bili samo u Zvorniku, a zamislite sva područja u BiH, jer govorimo o ogromnoj površini, to je područje koje se mora očistiti od mina i svi smo sigurno svjesni da to podrazumijeva ogromna sredstva. Ono što je pozitivno jeste da je, usprkos svim ovim velikim izazovima, od prestanka rata do danas otprilike pola prisutnih mina uklonjeno i sretni smo što se smanjuje i ukupan broj žrtava, što je samo potvrda izuzetno važnog posla koji odrađuje Crveni krst na upozoravanju i na modelima sigurnijeg ponašanja, uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – rekao je Pol.

On je istakao da Crveni krst uz podršku Međunarodnog komiteta radi u školama sa djecom na edukaciji iz upozoravanja na opasnost od mina i modelima sigurnijeg ponašanja u minski sumnjivim površinama.

– Pored rada sa djecom i ciljnim grupama odraslih Crveni krst uz našu podršku postavlja ograde na minski sumnjivim površinama, znakove, bilpborde sa mapama sumnjivog područja, sve su to aktivnosti koje doprinose sigurnosti građana – naglasio je Pol.

Na pitanje da li Zvornik može da računa na pomoć i naredne godine, Pol je rekao da je to lako pitanje i da je odgovor da.

– Sve dok ima mina koje ugrožavaju ne samo djecu, nego sve kategorije stanovništva, sve do tada će Crveni krst uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta raditi svoj zadatak kako bi se izbjegle nesreće – poručio je Pol.

Pol je napomenuo da mu je ovo prva posjeta BiH na ovoj funkciji, te da mu je prvi utisak da ima još uvijek puno izazova kad je riječ o protivminskim akcijama, jer je BiH i dalje u vrhu liste država najzagađenijih minama u svijetu.

– Ono što je pozitivno je da se uradilo puno od završetka rata do danas i da je postavljena jasna strategija kako se dalje nositi sa ovim problemom sa kojim se suočavaju mnoge države, a ne samo ova – rekao je Pol.

Predsjednik Gradskog odbora Crvenog krsta Zvornika Dejan Galić izrazio je zadovoljstvo što je MKCK uvidio problem minske zagađenosti u gradu Zvorniku i što je pružio finansijsku pomoć za realizaciju Programa upozoravanja na opasnosti od mina.

– Ovaj i slični projekti umnogome su doprinjeli da se umanji problem stradavanja stanovništva u minskim poljima. Posebno je to izraženo kod djece kojima su ovakve vrste edukacije jedina šansa da vide izgled minsko-eksplozivnog sredstva i da spoznaju način ponašanja i obaveze u takvim situacijama. S obzirom da je problem minske zagađenosti u Zvorniku u dosadašnjem periodu prepolovljen, da je deminirano oko 1.200000 kvadratnih metara zagađene površine, i da je još toliko ostalo, nadam se da će saradnja sa MKCK preko CKRS biti nastavljena i u narednom periodu – rekao je Galić.

(Zvornicki.ba)