Danas je sedam godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike (FOTO+VIDEO)

0
Danas je sedaOsam godina od smrti Fadila Banjanovića Bracike, Kozlučanci nastavljaju stopama Bracike vršeći stalne akcije izgradnje i pomoći ugroženimm godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike (FOTO+VIDEO)

Fadil Banjanović Bracika rođen je u Kozluku, grad Zvornik, 4. jula 1962. godine, a preminuo je 12. decembra 2011. u Kozluku kod Zvornika u 49. godini života.

Danas je šest godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike

Život Fadila Banjanovića obilježen je konstantnom borbom. Ko je Braciku upoznao, dobro ga je i zapamtio, a poslije dužeg vremeskog perioda druženja zasigurno i sprijateljio.

Do rata najaktivniji predsjednik mjesne zajednice na opštini Zvornik, za vrijeme rata najaktivniji djelatnik Civilne zaštite, a poslije rata predvodnik povratka Bošnjaka u Podrinje, u isto vrijeme je i predvodnik povratka Srba u Sprečansku dolinu i druge krajeve.

Danas je šest godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike
Ulazak Bošnjaka u Jusiće 1996.godine

Ono što ga je krasilo cijelo vrijeme njegovog rada jeste suočavanje sa svojim sugrađanima. I onda kada bi pogriješio, odlazio je među svoje sugrađane u bilo kojem dijelu Zvornika, Podrinja, BiH, govorio istinu, tražio oprosta, a po potrebi i obećavao da se smiri situacija.

Energija je odlika ljudi koji se pamte i kada završe ovaj život jer energija donosi rad i djela, a Bracika je uvijek bio pun energije i elana. Njegov odlazak, značio je i odlazak povratnika i priče o povratnicima sa medijske scene u BiH.

Sada sedam godina poslije uočljiv je nedostatak Bracike u Podrinju.

Fadil Banjanović je u trenutku smrti obavljao nekoliko funkcija. Bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku.

Danas je šest godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike
Kažu da Dženaza najbolje govori o jednom životu

Ostat će najviše upamćen po tome da je prvi krenuo u vraćanje Bošnjaka u bošnjačka sela u Podrinju: Jusići, Dugi Dio, Mahala, Hajvazi, Caparde i to još 1996. godine. Poznata je njegova povratnička parola “Vraćamo se pod šljivu ako treba”. Bio je počasni građanin grada Kozluk.

Pogledajte i tridesetominutni dokumentarac o Fadilu Banjanoviću:

Posthumno je odlikovan Poveljom grada Zvornik, najvećim prizanjem koje se dodjeljuje zaslužnim građanima Zvornika za njihova životna djela koja su doprinijela napretku i prosperitetu Zvornika.

Danas je sedam godina od smrti Fadila Banjanovića-Bracike (FOTO+VIDEO)
Plakat bracikinih Kozlučana

Bracika je bio zanimljiv svim medijima, pa je tako nastalo i nekoliko dokumentaraca o životu i djelu Fadil Banjanovića.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=439&v=7zTVIhL17tg

(Zvornicki.ba)