Vozač “Biba” milioner u kilometrima

0

„Ima neka tajna veza“ koja poveže ljude sa njihovim zanimanjem i oni ga besprijekorno obavljaju sve do kraja radnog vijeka.

Stavi Vozač "Biba" milioner u kilometrima

Takav je i Zvorničanin Stanislav Erić, vozač u „Alumini“ koji je već 38 godina za volanom, a šofer je postao sa 18 godina. Кrstareći po mnogim drumovima, do sada je „nanizao“ oko dva i po miliona kilometara, a „Biba“, kako ga zovu radnici u fabrici, za blizu četiri decenije vožnje nije imao nijedan udes i nikada mu vozilo nije ostalo na putu.

Vozački položio iz prvog pokušaja

– Bilo je to davne 1980.godine kada sam u Zvorniku položio vozački ispit. I to od prvog puta. Vozačka dozvola bila mi je najbolja preporuka da druženje sa volanom nastavim i tokom služenja JNA u Beogradu. U međuvremenu sam stekao je „C“ i „D“ kategoriju te sam nakon vojnog roka mogao da se profesionalno posvetim vozačkom pozivu – kaže Erić.

Prema njegovim riječima, da bi bio uspješan vozač čovjeka mora da posluži i sreća, ali iznad svega da ima ispravno vozilo i da bude maksimalno oprezan tokom vožnje.

– Siguran automobil i odmoran vozač, preduslov su za svaku vožnju. Na drumovima do sada me je sreća pratila. Nisam imao ni najmanji udes, što je najvažnije za vozača. Šoferski posao traži dosta odricanja. Nikad se ne zna kad te zove put, ali opet, kad se zavoli, ili kako mi kažemo, „kad volan uđe pod vene“, onda se na sve teškoće zaborave. Zahvaljujući ovom pozivu besplatno sam obišao bivšu Jugoslaviju, neke evropske zemlje, stekao mnoge poznanike i prijatelje. Nekad se, u srećna vremena, kad je postojala bivša Jugoslavija, na službenom putu ostajalo po nekoliko dana. To je bila privilegija, ali i mogućnost da se više zaradi – kaže Erić.

Ipak, prva ideja mu je bila da se kao mladić bavi ugostiteljstvom, ali je iskrsao posao u FG „Birač“ ,gdje je počeo da radi 1983. godine na drumskom transportu.

– Vozio sam kamion sa hidratom, u krugu fabrike, jedan mali period, da bi potom naredne četiri godine proveo u dežuri radeći po smjenama – sjeća se Stanislav svog početka.

Od 2005. sa direktorima

Od 2005. godine Stanislav je vozač u Кabinetu generalnog direktora, tako da je zadužen za vožnju čelnih ljudi kolektiva. U proteklih 13 godina na čelu fabrike bilo je devet direktora, koje je vozio Stanislav Erić.

(infobirac.net)