Pronađeni izgubljeni migranati na planini Plješevici

0
Pronađena grupa migranata na planini Plješevici, za ostalima spasioci tragaju
FOTO: Klix

Gorska služba spašavanja /GSS/ Federacije BiH /FBiH/ pronašla je na planini Plješevici više od 20 migranata, a traga za još jednom grupom. Nakon cjelodnevne potrage, u toku centralnog dnevnika FTV, potvrđen je pronalazakpreostalih 6 migranata koji su uputili poziv i za kojima se tragalo. Pronađeni migranti imali su promrzline i smješteni su u jedan od planinskih domova.

Pronađena grupa migranata na planini Plješevici, za ostalima spasioci tragaju
FOTO: Klix

– Pronađena je grupa od više od 20 migranata koja je vraćena u Bihać, a traga se za još jednom koja je uputila poziv za pomoć – rečeno je za N1 u GSS-u FBiH.
GSS FBiH je dobio poziv od kolega iz Hrvatske gorske službe spašavanja u kojem je navedeno da se jedna grupa migranata izgubila na planini.

Situacija na terenu je izuzetno teška, a GSS Bihać traga za njima od juče. Akcija je i dalje u toku.

Ermin Lipović iz gorske službe spašavanja je rkao da će pripadnici Gorske službe spašavanja nastaviti raditi i dalje, ali da su itekako ograničeni sa materijalno-tehničkim sredstvima da bi neke stvari mogli ubrzati.

“Radimo, što se kaže, pješice, dio po dio, pa ćemo vidjeti. Nama je cilj saznati da li su oni i dalje na prostoru Bosne i Hercegovine ili su uspjeli preći u Hrvatsku. Sigurnost naših pripadnika je prioritet. Trenutno nas osam pretražuje teren i radit ćemo do onih trenutaka kada nam nije narušena sigurnost. Kada to bude slučaj, vraćamo se u bazu u Bihać”, istakao je Lipović.

Napomenuo je da je danas na Plješevici pronađena skupina od 20-tak migranata koja je jučer krenula iz Bihaća s namjerom da pređe granicu.

“Mi smo ih sustigli na planini i uspjeli smo ih ubijediti da se vrate. Uslovi su stvarno nenormalni, a oni nemaju apsolutno nikakvu opremu za boravak i prelazak preko planine. Dopratili smo ih otprilike na pola puta i oni se vraćaju u Bihać”, kazao je za kraj.

(infosrpska/klix)