U Bosni i Hercegovini neće više biti zatamnjivanja kanala

0
U Bosni i Hercegovini neće više biti zatamnjivanja kanala
FOTO: Ilustracija

BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj se zatamnjuju određeni televizijski sadržaji zbog autorskih prava.

U Bosni i Hercegovini neće više biti zatamnjivanja kanala
FOTO: Ilustracija

Građani konstantno negoduju jer im je uskraćen, uglavnom, najzanimljiviji sadržaj, a kablovski operatori pravdaju se kako su prisiljeni zatamniti određene sadržaje, jer im nositelji prava prijete tužbama, piše Večernji list BiH.

I tako već godinama građani plaćaju punu cijenu usluga, a zauzvrat dobivaju polovične.

Ali to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Puna usluga korisnicima
Udruženje kablovske industrije AKOP uskoro će potpisati ugovor s organizacijom UFI, koja će od sada biti poveznica između vlasnika prava prijenosa i kablovskih operatora.

UFI će biti nositelj za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kablovsko reemitiranje audiovizualnih djela i sva pitanja oko zatamnjivanja kanala bi se trebala rješavati preko njih.

Kako je rekao Antonio Beus iz UFI-ja za Večernji list, s početkom ovoga angažmana zatamnjivanje će postati stvar prošlosti.

“Zatamnjenja su se počela događati zbog pravnih nedostataka u BiH. I dobili smo kaos, a krajnju cijenu plaćaju građani. UFI će od sada regulirati ovu oblast, biti spona između nositelja prava i kabelskih operatora i možemo reći kako zatamnjenja neće biti”, poručio je Beus. Dodao je kako će kabelski operatori plaćati određene iznose nositeljima prava prijenosa, a sve će se događati preko UFI-ja. Na taj način korisnici će dobiti uslugu koju plaćaju, a između AKOP-a, UFI-ja i nositelja prava prijenosa je da riješe pitanje naknade.

“Imamo situaciju da određene kuće kupe prava prijenosa za događaje, a onda traže da im se plati prijenos na području BiH ili će tužiti kabelske operatore. Radi se o klasičnoj ucjeni, ali kabelski operatori idu linijom manjeg otpora i zatamnjuju sadržaje. UFI će pomoći da se ova oblast regulira”, objašnjava Beus.

Potpisivanje ugovora
Na pitanje kada će ugovor s AKOP-om biti potpisan, Beus je rekao kako se to već trebalo dogoditi te kako očekuje da će uskoro ovo pitanje biti riješeno.

Inače, pitanje autorskih prava pretvorilo se u pravi košmar kada je BiH u pitanju. Ponekad je više kanala na kablovskoj televiziji zatamnjeno nego je funkcionalno, a sve zbog nedovoljno definiranih zakona i institucija koje nisu pokazali interes da se riješi ovo pitanje.

Izvor: Radio Sarajevo