Vlada RS prodaje potraživanja u fabrici glinice “Birač”

0

Poreska uprava Republike Srpske danas je zvanično potvrdila da Srpska namjerava prodati milionska potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, kao i da je Ministarstvo finansija RS s tim u vezi već dobilo pozitivno mišljenje Pravobranilaštva RS.

Vlada RS prodaje potraživanja u fabrici glinice "Birač"

„Ministarstvo finansija RS je krajem novembra ove godine Pravobranilaštvu RS dostavilo akt u kome je traženo mišljenje i stav Pravobranilaštva u vezi sa kupovinom potraživanja u FG „Birač“ u stečaju. Aktom Pravobranilaštva konstatovano je da je prijedlog ponuđača u skladu sa važećim materijalno pravnim propisima uz uslov da se dostavi decidno izjašnjenje i Ministarstva finansija RS“, navodi se u odgovoru PURS.

Dodali su i da Poresku upravu RS u Odboru povjerilaca FG „Birač“ zastupa Pravobranilaštvo RS te da ukupna priznata potraživanja PURS od FG „Birač“ iznose 12,7 miliona KM.

CAPITAL je objavio da su kompanije „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada, „Batagon International“ iz Švajcarske i „Metal Investment“ iz Londona dostavile Vladi RS ponude za kupovinu oko 42 miliona KM potraživanja RS od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju te da je za Vlada već dobila pozitivno mišljenje Pravobranilaštva za to.

Kupovinom potraživanja neka od ovih firmi bi zauzela „stolicu“ Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike „Birač“ i kao najveći povjerilac preuzeli upravljanje ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije „Alumine“ Zvornik.

 

Pored PURS, potraživanja od FG „Birač“ imaju i Ministarstvo finansija i to 11 miliona KM, Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja RS i “Elektro – Bijeljina”.

(BN TV/Capital)