Ubrzano projektovanje brze ceste Bijeljina – Sokolac koja je uslov za prodaju FG „Birač“

0
Uskoro od Beograda do Loznice za 70 minuta
FOTO: Ilustracija

Institut za građevinarstvo „IG“ Banjaluka projektovaće izgradnju brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac za šta će od „Autoputeva RS“ naplatiti oko 330.000 KM.

Ubrzano projektovanje brze ceste Bijeljina – Sokolac koja je uslov za prodaju FG „Birač“
FOTO: Ilustracija

Tender za nabavku usluge izrade Generalnog projekta za izgradnju pomenutog brzog puta „Autoputevi RS“ su raspisali još u martu ove godine, ali je procedura dodijele ugovora ubrzana tek nakon što je Vlada RS finansiranje izgradnje ove brze ceste uslovila prodajom državnih potraživanja u Fabrici glinice „Birač“.

Rok za izvršenje, odnosno izradu Generalnog projekta je 12 mjeseci, a „IG“ će za taj posao naplatiti 285.000 KM bez PDV-a. Kada se uračuna porez, projekat brzog puta Bijeljina – Sokolac, poreske obveznike koštaće 333.450 KM.

Institut za građevinarstvo „IG“ formalno je u vlasništvu Siniše Praštala, ali nezvanično je član korporacije „Integral Inženjering“ koja je u vlasništvu Slobodana Stankovića.

Vlada RS je nedavno prilikom razmatranja prodaje potraživanja u Fabrici glinice „Birač“ kao jedan od uslova koje je postavila potencijalnom kupcu navela i izgradnju brze ceste, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Vlada RS otvoreno favorizuje “Batagon” i “MG Mind” za preuzimanje FG “Bira蔓.

Vlada traži od kupca da Republici Srpskoj, tačnije nadležnom javnom preduzeću, odobri korištenje kreditnih sredstava za izgradnju brze ceste Zvornik – Milići – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac – Istočno Sarajevo u iznosu od 100 miliona evra.

Firma „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje, koja je jedna od tri zainteresovana kupca potraživanja, ovih dana je postala jedan od najvećih pojedinačnih akcionara Nove banke Banjaluka, pa ovaj uslov, koji se ne može dovesti u vezu sa razvojem „Birča“, njemu otvoreno ide na ruku.

Zanimljivo u uslovima koje je postavila Vlada trasa brze ceste je nešto drugačija u odnosu na onu za koju je potpisano da bude izrađen projekat, odnosno ona ne kreće od Bijeljine, već od Zvornika, te ne završava na Sokocu, već u Istočnom Sarajevu.

(Infobijeljina)