Vinko Pandurević svjedočio na suđenju Srećku Aćimoviću, potvrđena optužnica protiv Cvijana Tomanića

0
Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora zbog genocida u Srebrenici
FOTO: Arhiv

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, haški osuđenik Vinko Pandurević, svjedok Odbrane Srećka Aćimovića, kazao je da su mjesta gdje su zatočeni i pobijeni zarobljenici u Kozluku bila van zone odgovornosti Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Vinko Pandurević svjedočio na suđenju Srećku Aćimoviću, potvrđena optužnica protiv Cvijana Tomanića.

Pandurevića, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je osudio na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice. Na prijevremenu slobodu pušten je 2015. godine.

On je ispričao da je Aćimovića upoznao kada je došao za komandanta Drugog bataljona u selu Kiseljak (općina Zvornik).

Naglasio je da su mjesta u Kozluku gdje su zatočeni i pobijeni ratni zarobljenici bila van zone Drugog bataljona, dodavši da je bataljon bio izvan Roćevića i Kozluka.

Tužilaštvo BiH tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Svjedoku je Aćimovićev advokat Duško Tomić prezentovao nekoliko fotografija Drugog pješadijskog bataljona na području Roćevića, koje su, prema izjavi svjedoka, nastale tokom obuke u novembru 1993. godine.

Svjedok je na fotografijama prepoznao i Aćimovića u neposrednoj blizini škole.

“Ovi događaji nemaju nikakve veze sa 1995. niti s Drugim bataljonom i ovim za šta se ovdje tereti Aćimović”, rekao je svjedok odgovarajući na pitanja optuženog Aćimovića.

Pandurević je izjavio da je od 4. do 15. jula 1995. otišao na područje Srebrenice i Žepe, te da je bio izvan zone Drugog bataljona.

Kako je dodao, u Zvornik se vratio 16. jula te je prvo otišao u kancelariju Dragana Obrenovića, načelnika štaba, a potom na istureno komandno mjesto u selu Delići.

Za strijeljanja zarobljenika na području Orahovca, Petkovaca, Kozluka i Roćevića, Pilice i Branjeva – tvrdi Pandurević – čuo je od Obradovića, kojem su to prenijeli drugi ljudi.

“Obradović je tvrdio da niko od pripadnika Zvorničke brigade nije učestvovao u strijeljanjima, niti je iko uputio takvu naredbu”, kazao je Pandurević, dodavši da je čuo da je u to bio uključen 10. diverzantski odred, “neki iz organa bezbjednosti i neki nepoznati”.

“Ja nisam izdao nijedno naređenje, bilo kakav zadatak za ratne zarobljenike. Niti je ko meni to referisao”, rekao je Pandurević.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar.

Danas nešto ranije potvrđena je optužnica protiv uhapšenog Cvijana Tomanića.

Državni sud potvrdio je optužnicu koja Cvijana Tomanića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika tokom 1992. godine.

U optužnici je navedeno da je Tomanić kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika od aprila 1992. pa do kraja iste godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Djela koja su optužnicom Tomaniću stavljena na teret su počinjena u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području Zvornika.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se Tomanić tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo, kao i da mu se na teret stavlja odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

(BIRN)