Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem

0
Čestitka gradonačelnika Zvornika povodom Uskrsa
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović

Posljednjeg dana u odlazećoj 2018.godini donosimo veliki intervju sa prvim čovjekom Zvornika, gradonačelnikom svih građana Zoranom Stevanovićem. Razgovor je vođen o većini bitnih i važnih tema za Zvornik, Zvorničane i Grad Zvornik.

Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović

Zvornički.ba: Izbori u oktobru potvrdili su popularnost gradonačelnika Zvornika, ipak većina Zvorničana sretna je zbog odbijanja mandata poslanika u NSRS, kako vidite ogromnu podršku SNSD-u, ali i Vama lično, kao i ostalim zvorničkim kandidatima na proteklim izborima u oktobru ove godine?

Stevanović: Prije svega moram istaći da sam lično veoma zadovoljan izbornim rezultatom u Zvorniku. To je prije svega rezultat našeg dugogodišnjeg rada u Zvorniku. Građani su prepoznali naš doprinos i dosadašnje uspjehe i za to su glasali. Zadovoljan sam i što je sve proteklo u najboljem redu i miru, i što se možemo pohvaliti na lokalnom nivou da imamo najbolje što parlamentarizam nudi, a to je razgovor i dogovor u lokalnom parlamentu.

Zvornički.ba: Najvažniji projekti za grad Zvornik od reizbora za gradonačelnika 2016.godine ? Koji je projekt najdraži gradonačelniku?

Stevanović: Već 12 godina sam na poziciji načelnika odnosno gradonačelnika Zvornika i urađeno je jako mnogo od infrastrukturnih projekata do nekih nazovimo ih kulturnih unapređenja naše lokalne zajednice. Ulice su uređene, vodovod se poboljšava i u ruralnim sredinama, šetalište je upotpunilo izgled grada, porodiliše obnovljeno, bolnica se svakog dana uređuje, uskoro će početi i rekonstrukcija mosta. Bilo bi mi teško da izdvojim jedan od projekata koji doprinose da naši građani žive kvalitetnije. Možda bih izdvojio naš rad i podršku otvaranju novih radnih mjesta. To me posebno raduje jer Zvorničani dobijaju šansu da se ostvare u Zvorniku.

Zvornicki.ba: Dosta toga je urađeno, šta Zvorničani mogu očekivati u 2019.godini od gradske uprave?

Stevanović: Kao što sam pomenuo, mi svakodnevno pokušavamo da pronađemo rješenje za neku situaciju u gradu. Počeli su radovi na uređenju obaloutvrde rijeke Drine u gradu. Očekujemo početak radova na rekonstrukciji mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića. Takođe, nadamo se da ćemo kroz projekte uspjeti da rekonstruišemo zelene površine u Zvorniku. Nastavljamo i radove na brojnim putnim pravcima na području grada, rekonstrukciju domova naših građana, rekonstrukciju vodovodne i elektro mreže. U godini koja nam dolazi fokusiraćemo se na obezbjeđivanje dodatnog parking prostora u gradu, jer nam je neophodno barem 300 istih. To će nam biti jedan od prioriteta.

Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem
Arhiv

Zvornicki.ba: Pored mnogobrojnih respektabilnih manifestacija, ove godine je Zvornik domaćin i filmskog festivala. Hoce li se u narednom periodu povećavati broj značajnih manifestacija za Zvornik ili će se raditi na podizanju kvaliteta postojećih?

 Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ od ove godine postaje tradicionalna manifestacija grada Zvornika. U 2018. godini smo imali brojne goste iz regiona ali i inostranstva i izgleda da smo se dobro pokazali. To pred nas postavlja zadatak za narednu godinu da budemo još kreativniji. Organizovan je i tradicionalni festival dječijih pozorišta „Zvono“ i Zvornik je bio domaćin brojnim gostima iz regiona. Na proljeće nas učekuju različite sportske manifestacije, pa opet Zvorničko ljeto. Postavili smo prilično visoke standarde i sad je red da se podiže kvalitet onoga što se u Zvorniku organizuje jer su naši građani ali i publika na to navikli. Ovogodišnje Zvorničko ljeto je postavilo ljestvicu organizacije na veoma visok nivo i moramo se potruditi da sledeća godina bude barem približna. A već smo o tome počeli razgovarati i razmišljati. Plan nam je da i zimu u Zvorniku uljepšamo i da organizujemo neki vid druženja za sve naše sugrađane. Trebalo bi da ovog januara imamo u gradu klizalište, a da za svaku narednu godinu proširimo ponudu.

Zvornicki.ba: Zvornicko ljeto ove godine bilo je jedna od najposjećenijih manifestacija u regionu, sta građani Zvornika da očekuju poslije Čole?

Teško je nakon najveće balkanske zvijezde kao što je Zdravko Čolić dovesti nekog u Zvornik i ponoviti uspjeh. Mi svakako o tome razmišljamo još od avgusta 2018. godine i siguran sam da ćemo smisliti pravog gosta za naše sugrađane i njihove  posjetioce. Ima tu još nekih imena koja su u opticaju, ali možda je rano da otkrivamo ideje i prijedloge.

Zvornicki.ba: Sportski klubovi kolektivnih sportova grada Zvornik nemaju statusa premijer ligaša. Rukometaši i odbojkaši ove sezone su na dobrom putu za ulazak u najviši rang, hoće li grad Zvornik sa kapacitetima gradskog budžeta, ali i podrškom privrednih subjekata ove godine podržati rukometaše i odbojkaše da ostvare svoj san, a Zvornik vrate na mapu najboljih sportskih klubova u BiH?

 Gradska uprava uvijek kroz budžetske aktivnosti ali i različitim projektima podržava sve sportove i sportske aktivnosti. Veoma nam je važno da se klubovi iz Zvornika bore u najvišim rangovima takmičenja, jer to automatski znači više publike na mečevima, više mladih zainteresovanih za sport. Mislim da ćemo se potruditi da ih podržimo u svakom pogledu i u okviru budžetskih mogućnosti, a da oni nastave promovisati Zvornik.

Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem
Arhiv

Zvornicki.ba: Fudbalski klub Drina nikako da se vrati na prepoznatljiv nivo, hoće li u skorije vrijeme i ljubitelji fudbala moći očekivati najveći rang pod uslovom da se ove sezone očuva status prvoligaša?

Trudimo se da vratimo stari sjaj naše Drine. Kao što znate u velikoj mjeri finansije su problem u brojnim projektima, pa tako i ovdje. Fudbalu kod nas nedostaje i malo više požrtvovanih entuzijasta koji će doprinijeti da se situacija u ovom klubu popravi. Podmladak Drine već sada postiže uspjehe i to nam uliva nadu da je boljitak u ovom klubu blizu. Naši građani tradicionalno vole fudbal i mislim da zaslužuju dobre fudbalske mečeve. Nadam se da ćemo uspjeti u poduhvatu i da će FK Drina ponovo oduševljavati svoje navijače.

Zvornicki.ba:  Najveci prviredni subjekti Zvornika simbolično podrzavaju sportske, kulturne i društvene aktivnosti. Mogu li se Zvorničani u skorijoj budućcnosti nadati rješenju problema u tvornici glinice?

Očekujem u 2019. godini završetak stečaja u fabrici glinice, da ćemo konačno dobiti titulara koji će prije svega sačuvati radna mjesta, modernizovati proces proizvodnje i upravljanja fabrikom. To će svakako doprinijeti i boljem životnom standardu u Zvorniku.

Zvornicki.ba: Gradska uprava Zvornika je među rijetkim koja vlastitim sredstvima finansira obrazovanje svojih građana (organizovanje predškolske nastave u svim područnim školama), hoće li se to nastaviti, postoje li slični planovi ulaganja u obrazovanje ili će se raditi na dodatnom podizanju kvaliteta postojećeg?

Mi finansiramo organizovanje predškolske nastave za svu našu djecu i jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja je uspjela da obuhvati svako dijete predškolskom nastavom. Naš vrtić će proširiti kapacitete u 2019. godini, a to svakako vodi ka tome da će i podići kvalitet usluga. Za 10 godina smo u obrazovanje uložili više od osam (8) miliona KM i na tome nismo stali. Svakog dana radimo na unapređivanju uslova obrazovanja time što pripremamo i realizujemo projekte obnove školskih zgrada, nabavke didaktičkog materijala, različitih projekata obuke i razmjene učenika. Cilj nam je da što više i što kvalitetnije radimo u oblasti obrazovanja naših najmlađih sugrađana, jer oni su naša budućnost.

Zvornicki.ba: Dugoročni planovi za grad Zvornik? Gradsko jezgro je sve naseljenije i sve izgrađenije, postoji li plan širenja gradske jezgre i u kojem će se smjeru širenje u budućnosti dešavati? 

Projektno rješenje za brzi put Bijeljina-Zvornik-Milići-Sarajevo očekujemo da će biti predstavljeno u 2019. godini i taj projekat uslovljava naše ideje o širenju grada u budućnosti. Naime, u zavisnosti od usvojene trase brzog puta mi ćemo Zvornik širiti na tu stranu. Zasad čekamo konačnu odluku.

Zvornicki.ba: Činjenica je da se Zvornik navodi kao primjer suživota i dobrih komšijskih odnosa bez obzira na nacionalnu i vjersku različitost među njegovim stanovniciama i svim problemima koji su potresali ovaj prostor, koliko sve ovo imponuje gradonačelniku Zvronika i gradskoj upravi?

 To je vjerovatno moja najveća lična satisfakcija. Smatram da na tome treba još mnogo raditi, uključiti što veći broj građana sa prostora grada, iz svih mjesnih zajednica. Svako treba da se ovdje osjeća kao svoj na svome, da onog drugog i drugačijeg prihvatamo uz puno uvažavanje. Sve to nije lako postići, ali ako imate podršku građana i ako oni žele isto, lakše je. Mislim da smo na pravom putu.

Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem
Gradonačelnik Zoran Stevanović

Zvornicki.ba:  Za kraj poruka građanima Zvornika od njihovog gradonačenika 

 Moja poruka građanima je zdravlja, sreće, porodične i svake druge. Želim vam da više učestvujete u planiranju ostanka i opstanka naših građana na ovim prostorima. Više ljubavi i pažnje prema svakom čovjeku. Svako dobro.

Čime je završen posljednji intervju u ovoj odlazećoj za Zvornik uspješnoj 2018.godini.

(Zvornicki.ba)