Regionalno osmišljena pljačka Republike Srpske – Ko su akteri? Da li će Aluminu snaći novi litvanski scenario!??

Da li "Alumina" sve više podsjeća na Tutankamonovo prokletstvo?!

Nakon maratonskog procesa i pravnog poraza Stevanović – Pavlović, u bitku za preuzimanje Alumine uključilo se nekoliko ekipa, ali sa “najboljom ponudom”, kako se tvrdi, za Republiku Srpsku, kao i za njene lidere pojavila se firma “Batagon”, koja treba da preuzme tu kompaniju, prenosi RTV BN.

Regionalno osmišljena pljačka Republike Srpske - Ko su akteri? Da li će Aluminu snaći novi litvanski scenario!??

Naši izvori, bliski Briselu koji prate sumnjive transakcije u regionu, upozoravaju da se radi o operaciji ”Litvanija II”, ili možda još gori scenario – preuzimanje Alumine njenim sopstvenim finansijskim sredstvima na štetu zaposlenih radnika, regije i Republike Srpske u cjelini.

“Batagon”, firma bez istorije i porijekla novca kupuje potraživanja Vlade Republike Srpske prema Alumini i preuzima tu kompaniju za 43 miliona evra.

http://www.batagon.com

Budući kupac se obavezuje da ubaci u finansijski sistem Republike Srpske oko 300 miliona evra. Pregovori treba da se okončaju do polovine februara. Uslovi Vlade za preuzimanje komapnije na linku:

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=319984

Prema našem izvoru, na čelu tehničkog dijela operacije je bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić, koji je hapšen u aferi “kofer” u Srbiji. On inače za određene funkcionere SPS-a, kako tvrdi naš izvor, obavlja takve operacije i plasira njihov novac.

Takođe, kako se tvrdi, plasira i novac iz kriminalnih tokova i učestvuje u pranju novca, koristeći državne funkcije njegovih prijatelja da se one realizuju. Radi se operativcu koji ne posjeduje finansijska sredstva kojima,navodno raspolaže.

Kao navodni titular stotina miliona evra, pojavljuje se Dalibor Matić sa suprugom Slađanom iz švajcarskog Cuga, gradića sa oko 40.000 stanovnika, poznatog po tome što se tamo ne kontroliše porijeklo novca, baš kao i u offshore zonama.

Prema našem saznanju, Dalibor Matić je inače osoba koja je poslije pada Šarićeve grupe i bjekstva Radomira Radulovića, poznatijeg kao Miša Banana, glumio momka Radulovićeve djevojke Ane Nikolić.

Tako je ona, prema tom izvoru, mogla legalno da koristi novac i automobile koje joj je preko Matića slao Radulović poslije bjekstva o čemu su ranije pisali brojni mediji.

https://www.blic.rs/zabava/ana-nikolic-priznala-misa-banana-je-ljubav-mog-zivota/zvlp0e3

Naknadno je i Dalibor Matić priznao da je navodno bio istovremeno u braku i u vezi sa Anom Nikolić

https://glossy.espreso.rs/poznati/intervju/10568/ekskluzivno-dalibor-matic-dovodi-suprugu-u-beograd-na-rodendan-a

Matić vlasnik “Batagona” bio je i u zatvoru u Švajcarskoj zbog finansijskih malverzacija o čemu su takođe ranije pisali mediji.

https://www.svet.rs/vesti/estrada/dalibor-matic-u-zatvoru-zbog-ane-nikolic

Sve ovo ide u prilog činjenici da Dalibor Matić nema nikakvu poslovnu istoriju i da iza sebe nema finansijske rezultate, pa se postavlja opravdano pitanje kako je stekao milione koje stalno pominje i na osnovu čega je postao jedan od glavnih kupaca preduzeća u Republici Srpskoj.

Jedan od ideologa preuzimanja Alumine, prema našem izvoru bliskom Briselu,a koji je uključen u sve ovo je Mile Matić, član Upravnog odbora ove kompanije, koji je, kako se tvrdi, poslovao sa Mišom Bananom u periodu prije njegovog bjekstva iz Srbije.

Regionalno osmišljena pljačka Republike Srpske - Ko su akteri? Da li će Aluminu snaći novi litvanski scenario!??
Mile Matić: Teške optužbe na račun finansijskog direktora

Matić je inače jedan od ključnih aktera koji se bori protiv ekipe Stevanović -Pavlović, zainteresovanih za Aluminu.

Ideja “Batagon ekipe”, prema našem saznanju, je da se na čelo Alumine postavi Mile Matić, što bi se na kraju završilo pljačkom po scenariju Litvanske Ukio Banke.

Značajnu ulogu u ovom ima i jedan tajkun s područja Istočnog Sarajeva, koji je u kontaktu sa Simićem i Matićem a ima i dobre veze sa vrhom Republike Srpske, koji su već dali saglasnost da sporna kompanija “Bitagon” postane vlasnik više firmi u Srpskoj.

Takođe, taj tajkun je zadužen i da obezbijedi medijsku podršku u Republici Srpskoj kako bi se lakše izvršio proces preuzimanja Alumine i drugih kompanija.

Postoje i nezvanične iformacije da je Milorad Dodik razgovarao sa Milom Matićem, iza leđa direktora Alumine Milorada Motike, koji mu je potvrdio da predložena koncepcija
preuzimanja Alumine može da se realizuje.

Matić je postao vlasnik Fabrike akomulatora Sombor o čemu su pisali srpski mediji.

http://www.politika.rs/sr/clanak/395751/Vlasnik-iz-Cuga-kupio-FAS

Poslovna istorija FAS upotrebljena je za kreiranje istorije “Batagona”, koje inače nema jer je to samo školjka za pranje para.

Pogledajte neke od linkova u vezi pomenute kompanije:

http://www.icbbg.rs/eng/vesti.php?ID=25678

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:676848-Akter-afere-kofer-je-ukljucen-u-kupovinu-FAS

http://voice.org.rs/bogicevicevi-ljudi-opet-na-vodecim-funkcijama-u-fabrici-akumulatora/

“Batagon” firma kupila je hotel Bistrica na Jahorini, a Agencija za bankarstvo Republike Srpske dala im je rok od godinu dana i za preuzimanje Pavlović banke.

Sve ove finansijske transakcije, koje se odvijaju u Republici Srpskoj uz blagoslov ovdašnjih najviših zvaničnika,biće zanimljive za istražne organe,a kako saznajemo iz naših izvora bliskih Briselu, to se odvija pod budnim okom i međunarodnih organizacija zaduženih za praćenje pranja i tokova novca.

Posla će biti i za  FBI!

(BN)