Inspekcije neće više zatvarati firme zbog neizdavanja fiskalnog računa

Kontrole inspektora Poreske uprave, kazne i za privrednike u Zvorniku
FOTO: Ilustracija

Poreski obveznici u Srpskoj kod kojih Poreska uprava RS otkrije da nisu izdavali račune ubuduće će moći da izbjegnu zatvaranje radnje, ukoliko novčanu kaznu plate u roku od 48 sati.

Srpska neće više zatvarati firme zbog neizdavanja fiskalnog računa
Vlada RS utvrdila je danas izmjene Zakona o fiskalnim kasama su propisane kazne od 10.000 KM do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa.
Ukoliko obveznici tu kaznu plate u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. Međutim, ukoliko ne plate njihov objekat će biti zatvoren 30 dana, a ne 15 kao što je bilo propisano do sada.

Iz Vlade navode sa su ove izmjene utvrđene s ciljem smanjenja sive ekonomije koja je naizraženija u segmentu robe i usluga.

„Uvodi se mogućnost da ako poreski obveznik, u roku od 48 sati od izvršenja prekršaja za koji se izriče mjera zabrane obavljanja djelatnosti, plati izrečenu prekršajnu novčanu kaznu, mjera zabrane obavljanja djelatnosti neće biti izvršena. Međutim, ukoliko isti obveznik ponovi taj prekršaj, biće mu izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u dvostrukom trajanju koja takođe neće biti izvršena ukoliko plati novčanu kaznu u duplom iznosu“, saopšteno je iz Vlade RS.

Ministar finansija RS Zora Vidović pojasnila je da je zakonskim izmjenama definisana novčana kazna kao zamjena za zatvaranje objekta.

Ona je naglasila da se ovim zakonskim rješenjem želi umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Odahnuli vlasnici kafića i restorana
Proteklih godina zbog ne izdavanja fiskalnih računa najviše je zatvoreno pravnih subjekata u sektoru ugostiteljstva.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić kaže za CAPITAL da podržava ove izmjene i da je to bio jedan od prijedloga Udruženja.

„Mi smo rekli povećajte kazne, ali nemojte zatvarati radnje, jer od toga niko nema koristi. Prvo, radnici tih 15 dana neće dobiti platu, a zatim ni država nema poreze u tih 15 dana, a uništava se i poslodavac jer gubi goste“, kazao je Tatić i dodao da očekuje da će zakon biti isti za sve.

On je istakao da su predlagali i pooštravanje kazni u slučaju ponavljanja prekršaja, pa u krajnjem slučaju i zabranu rada.

Upozorio je i na problem rada na crno u ugostiteljstvu i istakao da su veliki fiskalni i parafiskalni nameti.

„U Banjaluci imamo više od 30 odsto ljudi koji nisu prijavljeni u ugostiteljskim lokalima, ali nisu prijavljeni zbog toga što su nameti na platu previsoki. Smanjite poreze pa će biti više prijavljenih radnika“, naglasio je on.

(Info Bijeljina)