Uskoro protesti mještana Glodi i Kamenice zbog izgradnji mini-hidrocentrala koje će promjenit tok Drinjače

0

Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali neka mini centrale grade ispod sela, a ne iznad, jer to direktno ugrožava naš opstanak ovdje, kaže Mehmed Ademović, privrednik koji je investirao u zvornički turizam hotelskim kompleksom u mjestu Glodi. Ovo mjesto bi moglo ostati bez najvećeg resursa rijeke Drinjače koja protiče kroz ovo naselje.

Mijenjanjem toka rijeke ugrožen opstanak Bošnjaka sela Glodi

Prema riječima mještana, koji su se nakon rata vratili u svoje selo i tamo ponovo započeli graditi život, ovih dana počelo je bušenje zemljišta u dolini rijeke Drinjače, a sve radi preusmjeravanja njenog toka kako bi za sada nepoznati investitor započeo gradnju druge mini hidroelektrane na ovoj rijeci.

Ko je odobrio

– Jedna mini centrala već je sagrađena na rijeci Drinjači. Bušenje zemljišta, kojim bi se omogućavalo preusmjeravanje korita rijeke, izvodi neka firma iz Novog Sada, ali niko ne zna za koga i po čijem odobrenju. Sve informacije se kriju, pa i to da je nekome izdata koncesija za gradnju sedam mini elektrana na rijeci Drinjači. Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali neka mini centrale grade ispod sela, a ne iznad, jer to direktno ugrožava naš opstanak ovdje – za Avaz ke rekao Mehmed Ademović, iz Glodi.
Ademović je, naime, jedan od onih Bošnjaka koji su se, nakon što su godine proveli na radu u Švedskoj, vratio u rodne Glodi i zarađeni novac investirao u gradnju ribnjaka pored kojeg je podigao i reprezentativan ugostiteljski objekt u kojem danas zapošljava desetak mještana povratnika.

Ugrožen ostanak

Preusmjeravanjem toka rijeke Drinjače ne samo da bi njegov biznis bio pokopan nego bi definitivno bila pokopana i odluka mnogih koji su se, vođeni njegovim primjerom, namjeravali vratiti u ovo pitomo selo i tu zauvijek ostati. Mještani Glodi odlučni su da ne dozvole da ih interesi moćnih biznismena iz Srbije i RS istjeraju iz njihovog sela te su za narednu subotu zakazali mirne proteste kojima žele izraziti protivljenje gradnji mini hidroelektrane kojom bi se promijenio tok Drinjače, ali i upozoriti nadležne institucije da će upotrijebiti sva zakonom dozvoljene radnje kako bi ostvarili pravo na život u svom rodnom selu.

Uskoro protesti mještana Glodi i Kamenice zbog izgradnji mini-hidrocentrala koje će promjenit tok Drinjače

Mještani naselja Glodi i Kamenice pozivaju sve druge sugrađane da im se pridruže u protestima koji će se uskoro održati. Preusmjeravanje vodotoka Drinjače neće nanijeti štetu samo Bošnjacima koji žive u Glodima nego svima koji vole prirodu, a posebno onim koji žive u blizini rijeke Drinjače.

Portal Faktor prenosi

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović za Faktor je kazao da je održao sastanak sa stanovnicima mjesta Glodi te da ih podržava u njihovim namjerama.

– Ljudi su odlučni da se izbore da Drinjača ostane u koritu kojim danas ide, da prolazi pored njihovih imanja, kuća i pored jednog privrednog objekta u koji je jedan naš sugrađanin uložio preko milion maraka do sada. Skretanje korita Drinjače bi vjerovatno ugrozilo njegovo poslovanje u dobroj mjeri, tako da ne bi bilo korektno da to nestane. Mještani su za to da se brana izmjesti ispod sela, oni ne bi pravili probleme, jer tu dolje nema kuća i ne ugrožava nikoga. Mogu samo reći da što se mene lično tiče nemam problem s tim da oni sačuvaju svoje resurse. – kazao je Stevanović.

Ističe kako će se okupiti na mjestu gdje je planirana izgradnja hidrocentrale kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem, te da će oni braniti svoje stavove.

– Investitori, ukoliko će se i dalje baviti tim poslom neka promijene projektnu dokumentaciju i neka grade ispod sela, gdje su mještani saglasni da grade. Ja ću njihovu peticiju poslati u svom pismu Ministarstvu energetike i tražit ću drugo projektno rješenje – zaključuje Stevanović.

(Dnevni avaz)