Iduće sedmice počinju suđenja za ratne zločine u Zvorniku i Foči pred Sudom BiH

Dva vještaka smatraju da Milan Mijić ne može pratiti suđenje za ratni zločin u Jusićima kod Zvornika
Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine u narednoj sedmici planiran je početak tri suđenja za zločine počinjene na području Zvornika po optužnicama koje terete Miroslava Markovića, Cvijana Tomanića i Dušana Spasojevića.

Iduće sedmice počinju suđenja za ratne zločine u Zvorniku i Foči pred Sudom BiH
Sud BiH

Marković je optužen da je 1992. kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva, a na teret mu se stavljaju ubistva, zatvaranja, mučenje i druga djela.

Tomanić je optužen kao pripadnik Zvorničke brigade VRS, a iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se tereti da je ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Na teret se Tomaniću stavlja odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti tokom 1992., kojima se nakon toga gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

Spasojevića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Malešići, opština Zvornik, optužnica tereti da je 27. maja 1992. u Osnovnoj školi u ovom mjestu odjeven u vojnu uniformu i naoružan, ušao u učionicu u kojoj su se nalazile zatočene osobe i upotrebom sile prisiljavao jednu od njih na seksualni odnos.

Prošle sedmice je završen i dokazni postupak u slučaju ubistva dječaka Slobodana Stojanovića za koje su optuženi Elfeta Veseli i Sakib Halilović.

Naredne sedmice je u Sudu BiH planiran početak suđenja i Saši Ćurčiću, optuženom za zločine u Foči.

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH je planirano iznošenje žalbi na presudu Apelacionog vijeća kojom su četvorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 29 godina zatvora zbog zločina u rogatičkom selu Kukavice u augustu 1992., odnosno napada na civilnu kolonu kada je više osoba ubijeno i ranjeno.

Apelaciono vijeće je u oktobru prošle godine osudilo Muhameda Šišića na osam, Emira Drakovca na 11, a Aziza Šušu i Tarika Šišića na po pet godina zatvora, dok su prvostepenom presudom sva četvorica bili oslobođeni krivnje za zločin u Kukavicama.

Obnovljeno suđenje Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zakazano je za narednu sedmicu nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo presudu kojom je oslobođen krivnje za zločine protiv čovječnosti na području Mostara.

U idućoj sedmici je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanskog Broda, Teslića, Trnova, Konjica, Goražda, Bosanske Krupe, Orašja, Ilijaša, Janje, Sarajeva i Zavidovića, javlja BIRN BiH.