Policijska uprava Zvornik: Vršnjačko nasilje preventivno spriječiti edukativnim radionicama

Policijska uprava Zvornik: Vršnjačko nasilje preventivno spriječiti edukativnim radionicama
Arhiv

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik su tokom prethodne godine preduzimali preventivno-edukativne aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju prije svega učenika ali i nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, koje su rezultirale smanjenjem broja evidentiranih slučajeva vršnjačkog nasilja na području koje operativno pokriva ova Uprava.

Policijska uprava Zvornik: Vršnjačko nasilje preventivno spriječiti edukativnim radionicama
Arhiv

Naime, tokom 2018. godine evidentiran je samo jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Bratuncu, dok u prva dva mjeseca tekuće godine nije bilo evidentiranih slučajeva. Takođe, broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela tokom 2018. godine je smanjen za oko 57% u odnosu na uporedni period.

Tome je, pored edukativnih predavanja, doprinijelo i pojačano prisustvo policijskih službenika na terenu a naročito u zonama škola. Posebno je značajno prisustvo školskog policajca koji je u svakodnevnom kontaktu sa učenicima i koji im stoji na raspolaganju a sve u cilju veće bezbjednosti naše najmlađe populacije.

Takođe, Policijska uprava Zvornik je ostvarila uspješnu saradnju i sa predstavnicima lokalne zajednice i prosvjetno-obrazovnih institucija, gdje cilj da zajedničkim djelovanjem doprinesemo očuvanju postojećeg stanja bezbjednosti i podizanju istog na još veći nivo.

Policijski službenici u narednom periodu nastavljaju sa preventivnim aktivnostima, gdje će početkom sledeće sedmice biti nastavljena edukativna predavanja u osnovnim školama na području ove Uprave, prilikom čega će učenici imati priliku da steknu određena saznanja o bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža i drugim oblicima asocijalnih ponašanja, sa ciljem sprečavanja i suzbijanja maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama.

Vršnjačko nasilje može biti fizičko i psihičko. Sukob, incident, svađa, ruganje, podrugivanje između djece prerasta u vršnjačko nasilje onog momenta kada se desi i ima vidljive posljedice. Nasilje bilo kojeg oblika prestaje biti incident, onog momenta kada postane repetativno, odnosno kada se podrugivanje, ismijavanje, gurkanje ponavlja iz dana u dan, sata u sat, što rezultira psihičkim maltretiranjem malodobne osobe.

Svi koji primjete bilo koji vid nasilja nad maloljetnim licima obavezni su isto prijaviti najbližem policijskom službeniku.

Zbog svega navedenog iz Polciijske uprave Zvornik će u narednom periodu na prostoru cijele regije srednjeg Podrinja/Birča održati niz  edukativnih radionica kako bi se vršnjačko nasilje moglo na vrijeme prepoznati, spriječiti ili zaustaviti na ispravan način.

(Zvornicki.ba)