Na tri godine zabranjen rad Centru koji je izdao spornu diplomu novinarki

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Damir Omerdić potpisao je rješenje kojim se na tri godine zabranjuje rad privatnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih “Multilinqua” iz Sanskog Mosta, saznaje Klix.ba.

Na tri godine zabranjen rad Centru za obrazovanje odraslih koji je izdao spornu diplomu novinarki
Ovom odlukom zabranjuje se izvođenje programa obrazovanja odraslih. Pored zabrane rada ovim rješenjem poništena je diploma medicinske sestre-tehničara izdata na ime Azra Omerović.

Omerović je novinarka portala “Žurnal” kojoj je “Multilingua” preko posrednika Senada Pehlivana iz Fojnice 3. januara ove godine u istraživačkom poduhvatu Žurnala izdala pomenutu diplomu za svega 17 dana od prvog kontakta sa posrednikom Pehlivanom.

Kao što je poznato, nakon što se sanska privatna škola za obrazovanje odraslih “Multilinqa”, čije su diplome bile do tada priznate u BiH i Evropskoj uniji (EU) a kojoj je odobrenje za rad izdalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, našla u središtu velike afere, sedam dana kasnije počele su kontrole rada ove škole od nadležnog ministarstva obrazovanja, ali i od Ministarstva unutrašnjih poslova USK. Po nalogu tužilaštva policija je izuzela dokumentaciju iz “Multilingue”.

U pokušaju da umanje štetu vlasnici “Multingue” su 7. januara 2019. godine na protokol Vlade USK predali zahtjev Uredu Vlade USK da u Službenom glasniku USK proglasi nevažećim dokumenta koja je izdala “Multilingua” na ime Azre Omerović.

Na tri godine zabranjen rad Centru za obrazovanje odraslih koji je izdao spornu diplomu novinarki
“Molimo Vas da u narednom izdanju Službenog glasnika USK objavite i ovaj oglas: ‘PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most, zbog proceduralnih grešaka proglašava nevažećim slijedeće školske dokumente, izdane na ime Omerović Azra, za zanimanje medicinska sestra-tehničar i to: svjedočanstvo 1. razreda, dj.broj 02/PU MED-13-04/17 izdano 21.04.2017., svjedočanstvo 2.razreda, dj.broj 02/PU MED -08-08/17 izdano 29.8.2017., svjedočanstvo 3. razreda, dj.broj 02/PU MED 09-08/18 izdano 27.3.2018., svjedočanstvo 4. razreda, dj.broj/PU MED -01-11/18 izdano 2.11. 2018. i diploma ,dj.broj/ PU MED-D – 01-11/17 izdana 20.11. 2018.godine” pisalo je u pomenutom zahtjevu.

No, kako se već znalo za aferu “Diploma” koja je već 3. januara “obišla svijet”, Ured Vlade USK je odbio objaviti ovaj oglas i proslijedio ga Ministarstvu obrazovanja USK.

Prema informacijama našeg portala, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK provjerava i ostale diplome izdate od “Multilingue”, a isti istražiteljski postupak po nalogu Tužilaštva USK radi Uprava policije USK. Radi se o provjeri oko 300 izdatih diploma.

Izdavanje lažne diplome novinarki Azri Omerović dio je velike afere o trgovcima diplomama u više obrazovnih ustanova u BiH. U istraživanju se spominju visoke škole “Logos” Centar za poslovne studije, Kiseljak, Privatna srednja škola “Kočerin” Široki Brijeg, Srednja strukovna škola “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg i druge.

Na tri godine zabranjen rad Centru za obrazovanje odraslih koji je izdao spornu diplomu novinarki

(Klix.ba)