Širom Federacije BiH počela zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati

Počinje kampanja koja će vozačima traktora skrenuti pažnju na obavezu poštovanja propisa

Širom Federacije BiH počela je zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati, a što je utvrđeno u policijskoj akciji kodnog naziva “Farmer”.

Širom Federacije BiH počela zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati

Ovi traktori su dio donacije iz Kine iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom u poplavama koje su se desile te godine.
Kako su potvrdili u FUP-u, jučer i danas na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu na širem području Federacije Bosne i Hercegovine, oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina, koje su nezakonito prodate i dodjeljenje trećim osobama

Asistenciju prilikom ovih trodnevnih aktivnosti pružaju policijski službenici kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas je u Kantonalnom sudu održano ročište radi utvrđivanja mjera za tri uhapšene osobe, i to Ivici Mladini, savjetniku bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, zatim Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću.

U nastavku akcije “Farmer” uhapšen bivši federalni ministar Desnica Radivojević

Kako je istaknuto na ročištu, vrijednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milion maraka. NR Kina 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju u vrijednosti većoj od šest miliona maraka.

Mladinu je Vlada FBiH tada ovlastila da bude na čelu komisije za dodjelu te opreme, a u sastav su ušli drugi osumnjičeni u ovom slučaju Abdulah Tutmić, Senad Jakešić, Mehmed Nikšić, Enver Smajić i Husein Selimović.

Kako je istaknuto, oni su pronalazili kupce opreme i fiktivne primaoce donacija, kojima se samo na papirima predali opremu, no nju su onda prodavali trećim osobama.

Ukupno, Federaciji BiH dodijeljeno je 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

FUP je danas uhapsio i tadašnjeg dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića kojeg sumnjiči da je počinio krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. KZFBiH.

(Klix.ba)