Zvorničanin Sejad Salihović završio blistavu fudbalsku karijeru

Sejo Salihović ne želi u trenere, ima drugačije planove

Zvorničanin Sejad Salihović definitivno je okončao svoju igračku karijeru. Ovaj 34-godišnjak više se neće baviti nogometom, barem ne u igračkom smislu, potvrdio je njegov agent Tolga Dirican.

Zvorničanin Sejad Salihović završio bilstavu fudbalsku karijeru

Iako je imao ponude iz 2. Bundeslige, popularni Sejo rekao je “zbogom” nogometu.

– Bilo je mnogo ponuda iz druge njemačke lige, ali on neće nastavljati karijeru – rekao je Dirican za Fussball Transfer.

Najveći trag ostavio je igrajući za Hofenhajm čiji je član bio od 2006. do 2015. godine. Nakon Hofenhajma Salihović je napravio transfer u Kini, nakon čega je fudbalska karijera prestala ići uzlaznom putanjom. Zadnji klub u kojem je Salihović igrao je proslavljeni HSV iz Njemačke.

Sejad Salihović i Vead Ibišević najčešći su posjetioci Podrinja u slobodnim danima. Salihović voli da dolazi u rodni Šepak gdje je punio baterije u toku slobodnih dana između sezona.

Zvorničanin Sejad Salihović završio bilstavu fudbalsku karijeru
Sejo u rodnom Šepku

Ostat će zapisan u historiji/istoriji/povijesti grada Zvornik kao prvi Zvorničanin koji je zaigrao na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Salihović je bio član, vjerovatno najbolje generacije svih vremena, fudbalske reprezntacije BiH koja je nakon dva baraža izborila nastup na jednom velikom takmičenju.

Grad Zvornik je Salihoviću za postignute uspjehe i promociju svog rodnog grada dodijelio priznanje “Zlatna medelja Stanko Nikolić”. Jedan je i od inicijatora fudbalske humanitarne utakmice koju su reprezntativci iz Podrinja sa prijateljima (uključujući i Džeku) odigrali na Diviču protiv tima Mladosti iz ovog mjesta.

Priča o fudbalskom velemajstoru iz Zvornika Samiru Muratoviću
Sejo na humanitarnoj utakmici na Diviču uz još dvojicu rodjenih u Zvorniku, Muratović i Pjanić

Osim toga je nastupao za kineski Rene i švicarski Sent Galen, a profesionalnu karijeru započeo je u Herti iz Berlina.

Za reprezentaciju BiH Salihović je odigrao 47 utakmica i postigao četiri pogotka. Prvi put u dresu reprezentacije nastupio je u oktobru 2007. godine, a posljednji u istom mjesecu 2015. godine protiv Cipra.

Ostat će upamćen kao sjajan izvođač slobodnih udaraca. Nadajmo se da će Salihović imati volje da dođe u Zvornik i pokaže interesovanje za FK Drina Zvornik.

Svi koji vole fudbal saglasni su da je upravo Sejo svojim igrama, borbenošću na terenu davao neodoljiv šmek fudbalskoj reprezntaciji BiH, ali i doprinijeo nazivu “Zmajevi” za fudbalere BiH.

Redakcija portala Zvornicki.ba žali zbog završetka igračke karijere ovog podrinjskog dijamanta i iskreno mu zahvaljuje na svim prelijepim momentima kojima je Sejo doprinijeo, igrajući za BiH svim srcem.

(Zvornicki.ba)