Hariz Bečić i Jasmin Karić jedini će biti ukopani u subotu na kolektivnoj dženazi u memorijalnom centru Gornja Kalesija

0
Danas kolektivna dženaza za ubijene Zvorničane 1992.godine biće klanjana u Momerijalnom centru Gornja Kalesija
FOTO: Arhiv

Samo dva tijela žrtava ratnog zločina iz 1992. godine iz Zvornika bit će ukopana na mezarju u Gornjoj Kalesiji u subotu, 1. juna. To su Hariz Bečić i Jasmin Karić.

Hariz Bečić i Jasmin Karić jedini će biti ukopani u subotu na kolektivnoj dženazi u memorijalnom centru Gornja Kalesija

Također, 8. juna u mjestu Divič bit će klanjana dženaza za još pet osoba iz ovog mjesta koji su ubijeni u mjesecima maj i juni 1992.godine u logorima za Bošnjake u Čelopeku i Karakaju.

Naime, 31. maja 1992. godine brojni Zvorničani bošnjačke nacionalnosti bili su zatvoreni u Domu kulture u Pilici. Prije toga stanovnici sela u slivu rijeke Sapne okupili su se u mjestu Klisa, gdje je nekoliko hiljada žena i djece bilo zatočeno.

– Zato ćemo 1. juna nastaviti putem Klise kojim su prošli ubijeni iz kolone. Ići ćemo pješice do Bijelog potoka i do Tehničko-školskog centra, gdje su Zvorničani također bili zatočeni i mučeni. Nakon toga otići ćemo na grobnicu Crni vrh, gdje su ukopani nakon strijeljanja. Poslije odlazimo u Gornju Kalesiju, gdje će biti klanjanja dženaza za dvoje identificiranih. Do prije mjesec bilo je upitno hoćemo li imati i jedan tabut, a za narednu godinu opet ne možemo garantirati da ćemo moći ukopati tijela iako tragamo za još 440 osoba – rekao je Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Porodice žrtava stradalih i mučki ubijenih Zvorničana kažu da je sve manje identifikacija i otkrivanja masovnih grobnica na području Zvornika.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Zvorničana Ahmet Grahić podsjetio je da su na prvoj dženazi 1999. godine bile ukopane 274 osobe, nakon toga, jer se tragalo za masovnim grobnicama, 2003. godine klanjana je dženaza za 47 osoba. Poslije je otkrivena masovna grobnica Crni vrh, gdje je pronađeno 629 tijela iz koje je do sada identificirano više od 500 osoba. Masovna grobnica Crni vrh je najveća masovna grobnica u BiH.

Hariz Bečić i Jasmin Karić jedini će biti ukopani u subotu na kolektivnoj dženazi u memorijalnom centru Gornja Kalesija

– Prošle godine smo imali jedno tijelo koje smo ukopali. Ove godine kopamo dvije osobe koje nisu pronađene ni u jednoj od masovnih grobnica. Čak je jedno tijelo pronađeno u Hrvatskoj, a drugo sasvim slučajno površinski. Što se tiče zločina u Zvorniku, danas nemamo nijednu pritvorenu osobu da odgovara i služi kaznu za taj zločin. Iako svi govore da ratni zločin ne zastarijeva, nama je zločin nad nama zastario. Naime, mi danas zločin koji se dogodio prije 27 godina teško možemo dokazati jer je mnogo svjedoka preminulo, mnogi su otišli, odselili se – rekao je Grahić.

Treba podsjetiti da je tokom agresije na BiH s područja Zvornika nestala 1.991 osoba, a od toga ij je identificirano 1.548.

(Avaz)