Svečano otvorena kulturno vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije”

Şvečano otvorena kulturno vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

U zvorničkom Domu omladine danas je otvorena 17-ta po redu kulturno vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije”. U narednih desetak dana, ova manifestacija obuhvati će brojna kulturno vjerska događanja širom Podrinja, ali i šire: u Zvorniku, Janji, Sapni, Tuzli.

Şvečano otvorena kulturno vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

Današnjem svečanom otvaranju prethodila je izložba Džeke Hodžića koja nosi naziv „Antologija 40 plus“.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života a među njima i  minstar u Vladi federacije za pitanja raseljenih osoba i izbjeglica dr. Edin Ramić, muftija Tuzlanski Vahid ef. Fazlovići, kao i lokalni politički predstavnici.

Na otvaranju ove manifestacije, danas u Zvorniku predstavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada. Profesoru dr. Sanjinu Kodriću uručena Povelja Hasan Kaimija za najbolju objavljenu knjigu u 2017. i 2018. godini u oblasti društvenih i humanističnih znanosti.

Također, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uručio je Salihu Brkiću, doajenu bh. novinarstva, Povelju Hasan Kaimija za životno djelo. Veliki borac za pravdu i istinu, čovjek koji je svojim fotografijama, snimcima i izvještajima mnogo učinio za Podrinjce, ali i istinske novinare u Bosni i Hercegovini koji su uvijek težili za istinom i pravdom.

-Mnogo je nagrada iza mene. Ali ova, za životno dijelo “Hasan Kaimija” mnogo me i neizmjerno sretnim čini, te je zahvalio svima koji su prepoznali njegov rad i prenošenje vijesti od stradanja Srebrenice i Podrinja, gdje je uvijek bio samo jedan cilj: a to je istina – istakao je u svom izlaganju Salih Brkić.

Şvečano otvorena kulturno vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

U svom obraćanju potpredsjenik manjeg bh entiteta istakao je važnost očuvanja tradicije ovakvih manifestacija, te dodao:

-„Dani Hasana Kaimije“ pokazatelj dobrog organizovanja bošnjačke zajednice u Zvorniku, čemu trebaju težiti i druga mjesta i gradovi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Istakao je da uz razvoj ekonomije i zapošljavanje, njegovanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka, te održavanje sličnih kulturnih manifestacija, mora biti jedan od prioriteta u budućnosti.

-U ovu manifestaciju se ulaže puno truda i energije, te se animiraju i uključuju najeminentnija imena unutar bošnjačke zajednice koji se bave ovim oblastima. Dobro bi bilo da ljudi na terenu to razumiju, uvažavaju i poštuju.
Dani Hasana Kaimije su prilika da se Bošnjaci Zvornika i Podrinja okupe oko ove manifestacije, da pokažu da su prisutni, da postoje, da su svoji na svome i da će ostati tu. Ovo mora biti manifestacija svih bošnjačkih organizacija u ovom gradu.

Şvečano otvorena kulturno vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

Iskreno se nadam da ćemo širom ovog dijela naše domovine Bosne i Hercegovine pokrenuti ovakve manifestacije i aktivnosti. Ovakve ili slične manifestacije mora imati i Bijeljina, Doboj, Banja Luka, Prijedor, Bratunac, Foča i Trebinje. Postoje datumi i pojedinci u svakoj lokalnoj zajednici oko kojih bih se mogli okupiti, uvažavati i pojedince i naše historijske datume i upriličiti ovakve manifestacije, kazao je potpredsjednik Salkić, koji se zahvalio Muftijstvu tuzlanskom za sve ono što čini da opstane ova manifestacija i da se razvija.

Predsjednik Skupštine grada Zvornik, g-din Mersad Mehmedović u svom izlaganju nije krio zadovoljstvo što se održava ovakva manifestacija, kao najveća kulturno-vjerskog sadržaja u Podrinju, i što iza iste i ove godine stoji gradska uprava Zvornik.

U šejhu Kaimiji, svi koji obavljaju neke funkcije, mogu inspiraciju upravo u njemu tražiti, jer to je bio čovjek iz naroda i koji je radio za narod – istakao je Mehmedović.

KLIKOM OVDJE upoznajte se sa cjelokupnim programom manifestacije i odaberite ono što želite posjetiti.

(podrinjemedia/zvornicki)