Zbog neizdavanja fiskalnih računa zatvoreno 30 radnji na području Zvornika

0

Inspektori Porezne uprave Republike Srpske su u prvih pet mjeseci ove godine u 668 slučajeva utvrdili nepravilnosti u evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega su izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 KM. Istovremeno je zbog neizdavanja fiskalnih računa 257 poreznih obveznika dobilo zabranu za obavljanje djelatnosti na 15 dana.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa zatvoreno 30 radnji na području Zvornika

U ovom periodu obavljeno je 1.509 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

Iz Porezne uprave Republike Srpske saopćeno je da su inspektori u okviru kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa otkrili i pet neprijavljenih radnika.

Najviše objekata koji nisu izdavali fiskalne račune privremeno je zatvoreno u zoni koju pokriva Područni centar Porezne uprave u Banjoj Luci – 79, a potom slijede Doboj 37 i Prijedor 33, te Područni centar Bijeljina, gdje su privremeno bila zatvorena 32.

Na Područnom centru Zvornik privremeno je zatvoreno 30 objekata, u Istočnom Sarajevu 24, a u Trebinju 22 objekta.

Iz Porezne uprave je najavljeno kako će njihovi inspektori nastaviti tokom cijele godine kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

– Neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Porezna uprava prilikom kontrola samo sprečava porezne obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga – naveli su u Poreznoj upravi RS.