Zbog pokušaja fiskalizacije advokatskih kancelarija u Brčkom protesti i u Zvorniku (VIDEO)

0
Zbog pokušaja fiskalizacije advokatskih kancelarija u Brčkom protesti i u Zvorniku (VIDEO)

Nakon što je odluka o fiskalizaciji advokatskih kancelarija na području Brčko distrikta donešena, počeli su protesti advokata u Brčkom, T K-u i RS. Advokati iz Zvornika solidarišu se sa kolegama iz Brčkog i simbolično su ispred Suda u Zvorniku održali protest. Pogledajte šta je zabilježila ekipa RTV BN u Zvorniku:

Prema pisanju portala Otisak.ba na temu problema advokata u Brčkom rečeno je da se  ispred zgrade Osnovnog suda u Brčkom održalo mirno okupljanje brčanskih advokata u trajanju od pola sata u znak protesta vezanog za fiskalizaciju advokatske djelatnosti u ovoj lokalnoj zajednici.

Osim u Brčkom, okupljanje i prestanak rada advokata je bilo i ispred svih sudova Republike srpske i na području Tuzlanskog kantona, u znak podrške brčanskim advokatima koje je odluka o fiskalizaciji i pogodila, a sve to u organizaciji Advokatske komore Republike srpske i Regionalne advokatske komore Tuzla.

Advokati štrajkuju već dva mjeseca, obustavljajući rad u potpunosti, ali je ovo prvo okupljanje u to ime.

Ne odustaju od zahtjeva
„Mi smatramo da je naš zahtjev osnovan, da nas treba izuzeti iz fiskalizacije i u prilog ovim našim tvrdnjama imamo evropske i svjetske standarde, Evropsku konvenciju, preporuku Savjeta Evrope i osnovne principe UN-a (Ujedinjenih nacija)“, kazao je u izjavi za medije Mirko Simić, član Protestnog odbora advokata iz Brčkog.

Navodi da je osnovni razlog njihovog štrajka to što je “advokatura specifična djelatnost koja mora biti samostalna, nezavisna jer sadrži odnos povjerljivosti između advokata i klijenta, te u slučaju fiskalizacije i kontrole od strane poreskih inspektora javne vlasti bi došle do informacija o ljudima, odnosno o dešavanjima u postupcima, krivičnim djelima, testamentima i svemu onome što javnost ne treba znati”, pa smatra da nefiskaliziranjem advokatura brani nezavisnost i interes svih građana Brčko distrikta BiH i ostatka zemlje.

U prilog tome navodi i da advokati u bosanskohercegovačkim entitetima nisu u sistemu fiskalizacije, kao ni advokati u okruženju – Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj te Evropskoj uniji.

Donošenje posebnog pravilnika
Advokatura nije jedina profesija koja sadrži odnos povjerljivosti između klijenta i stručnog lica, ali jedino je tu prisutno negodovanje oko ulaska u fiskalizaciju.

Prije nekoliko dana, nakon skoro dva mjeseca štrajka advokata, Vlada je donijela zaključak kojim stavlja Direkciju za finansije BDBiH nadležnom za rješavanje ovog pitanja.

Tako bi ona trebala donijeti poseban pravilnik, na osnovu Zakona o fiskalizaciji BDBiH, te utvrditi djelatnosti koje bi mogle biti dodatno izuzete iz procesa fiskalizacije.

„Mi pozdravljamo ovakvu odluku Vlade i očekujemo da će se postupiti u skladu sa tim zaključkom u predviđenim rokovima, a do tada mi ostajemo u istom statusu kao što smo i danas i prethodna dva mjeseca“, kazao je Simić.

Advokati su složni da će njihova obustava rada trajati sve dok pravilnik ne bude donesen i objavljen u Službenom glasniku.

Broj odloženih ročišta 408
Na osnovu podataka predstavnika Pravosudne komisije BDBiH, broj odloženih ročišta od početka štrajka je oko 200. Međutim, portparol Pravosudne komisije, Dejan Đurović, iznosi kako je taj broj puno veći:

„Kako obustava rada traje već duže vrijeme, tako i svakodnevno raste i broj ročišta. Od početka štrajka do danas, ukupan broj odloženih ročišta je 408 po svim referatima.“

Tvrdi da to trenutno ne otežava rad pravosuđa, jer, kako naglašava, imaju kapacitete da po obustavi štrajka nastave sa radom i uz neke dodatne napore sve sustignu.

„Najveći problem su građani kojima je uskraćena mogućnost da ostvaruju svoja prava pred sudom“, kazao je Đurović.