Uspješno organizovana proslava Patrona zaštitnika Zvornika (FOTO+AUDIO)

Uspješno organizovana proslava Patrona zaštitnika Zvornika

Na temeljima katoličke crkve i franjevačkog samostana u Zvorniku, održana je svetkovina povodom proslave Srca Isusovog, zaštitnika Župe Zvorničko – Srebreničke. Misu je predvodio monsenjor Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz sasluženje više drugih sveštenika, a osim zvorničkih katolika slavlju su prisustvovali i ostali građani Zvornika koji sa svojim komšijama, katoličke vjeroispovjesti, njeguju dobre i prijateljske odnose. Šta su iz zvorničke katoličke župe sapoštili povodom proslave grade i prve svete misa održana u Zvorniku povodom proslave Patrona, zaštitnika grada:

Uspješno organizovana proslava Patrona zaštitnika Zvornika

Okupiti vjernike i svećenike, zbor i pjevača u bilo kojem dijelu BiH sasvim je obična i jednostavna stvar. Al tamo gdje ne postojimo  kao župa, osmi na papiru, ni župna crkva to je pravi podvig -ludorija!
Međutim već drugu godinu vjernici Zvornika, Bratunca i Srebrenice okupljaju se na Fetiji kako bi proslavili Svoga zaštitnika Presveto Srce Isusovo.
I to nije sve. Ova godina je donijela i nova iskušenja. Mnogi su odustali zbog kiše i nevremena  ali se dogodila prava čudesna preobrazba!
Misno slavlje je predvodio don Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Došao je uz pomoć svog vozača.
Na misi su sudjelovali fra Perica Marinović i fra Mijo Oršolić, otac Andrej grkokatolički svećenik iz Devetina, vlč. Davor iz Drvara i župnik župe fra Joso Oršolić.
Svojim pjevanjem misno slavlje su uljepšala dva zbora: zbor Mirjam iz Tolise i zbor Klisa, naše župe. Sviranje i vođenje zbora je preuzela s. Kata Mlakić.
Biskup Tomo je posebno naglasio važnost srca iz kojega izlaze sve ljudske slabosti i grijesi, ali i božansko Kristovo srce koje kuca za sve nas iz kojega izlaze sve milosti i koje nas svojom ljubavlju pere od svih naših grijeha!
Na kraju smo svi zajedno izmolili posvetnu molitvu srcu Isusovu!
A onda je slijedio ručak i par pjesama zbora Klisa
Na početku zaprepaštenje  a onda su svi zajedno sa zborom zapjevali. Iako nije bilo ni kola ni posebne muzike, jer zbog smrti mlađeg čovjeka iz Tolise nije došao KUD, opet skoro ništa nije nedostajalo.
Bezgrešno srce Marijino je drugotni patron naše župe i slavi se u Srebrenici!
Na prijedlog župnika iz Drvara vlč. Davora Klečine biskup Tomo Vukšić je rado prihvatio s nama slaviti Bezgrešno Srce Marijino!

Uspješno organizovana proslava Patrona zaštitnika Zvornika

Drugi dan patrona, župe Zvornik/Srebrenica
Bezgrešno Srce Marijino


Mir i dobro

Župnik  fra Joso Oršolić

Footografije: Zvorno.Media