Iz FK Drina Zvornik pisali rukovodstvu fubalskog saveza RS tražeći da se ne skraćuje prva liga

0
Iz FK Drina Zvornik pisali rukovodstvu fubalskog saveza RS tražeći da se ne skraćuje prva liga

Drina iz Zvornika poslala je Fudbalskom savezu Republike Srpske dopis u kojem traži da se Odluka o skraćenju Prve lige FSRS stavi van snage. Oni su zatražili, kao i nedavno Sutjeska iz Foče, da se stavi van snage odluka o smanjenju lige odmah 3.jula na zasjedanju Izvršnog odbora FSRS.

Iz FK Drina Zvornik pisali rukovodstvu fubalskog saveza RS tražeći da se ne skraćuje prva liga

Pismo je dostavljeno administraciji Fudbalskog saveza Republike Srpske,a članovi Izvršnog odbora će sa njim biti upoznati u sredu, 3. jula kada je zakazana sednica fudbalske vlade Republike Srpske. Pitali smo pojedine članove Izvršnog odbora da li su ga dobili u materijalima, ali i pismo Sutjeske rekli su nam da nisu. Tog pisma nema ni u dnevnom redu Izvršnog odbora,ali će se o njima verovatno raspravljati po tačkom – razno. Pismo Drine donismo u potpunosti:

Poštovani Predsjedniče FSRS i članovi IO FSRS u ime FK „DRINE“ obraćam Vam se ovom Molbom kako bi ste odustali od Odluke o skraćenju Prve lige RS za sezone 2019/20.

Vi ste Odluku o skraćenju lige sa 12 na 10 klubova donijeli na sjednici IO koja je održana nakon otpočinjanja priprema i formiranja seniorskih sastava a koje smo formirali po modelu koji je do tada važio.

Odluku ste donijeli bez prethodne konsultacije sa klubovima i bez javne rasprave u sportskoj fudbalskoj javnosti. Ta odluka je direktno vezana za broj klubova koji ispadaju iz Prve lige RS a po našem mišljenju trebala je biti predmet rasprave i odlučivanja Skupštine FSRS jer se tiče i Statuta FSRS.

Iz ove Odluke proizilazi i propozicije takmičenja u Prvoj ligi RS za sezonu 2019/20 koje po Vašoj najavi u potpunosti mijenjaju model takmičenja u Prvoj ligi RS .

Vaša Odluka a i sam model takmičenja su prema našem mišljenju trebali biti predmet javne rasprave sportske fudbalske javnosti i Skupštine FSRS a ne Odluka IO FSRS, koja usput rečeno nije bila jednoglasna.

Pored našeg neslaganja sa Odlukom o skraćenju Prve lige RS navodimo Vam i činjenicu da je Disciplinska komisija FSRS utvrdila da je jedan Klub u Prvoj ligi RS u proljetnom dijelu sezone 2019/20 igrao sa igračem koji je nepropisno registrovan. To je u više utakmica imalo direktan uticaj na rezultat, osvojene bodove, te direktno uticalo na plasman ekipa na tabeli.

Smatramo da nad ovom činjenicom niko nema pravo zatvarati oči i da je suprotno Propozicijama ali i moralnim načelima da u Prvoj ligi ostavite klub za koji je igrao nepropisno registrovani igrač a iz lige izbacite one koji su poštovali sve propise donesene od strane FSRS. Dozvoliti nekom klubu da ostvari povoljan plasman koristeći u igri nepropisno registrovanog igrača znači napraviti potez na štetu drugih klubova koji poštuju propise odnosno to znači da FSRS nije preduzeo ništa po ovom pitanju i ako je bio obavezan.

Takođe poznato nam je da su pojedini Klubovi Prve lige Rs u sezoni 2018/19 , sklapauići privremene ugovore sa privatnim školama fudbala ispunjavali formalni uslov igranja tri omladinske selekcije u ligi u organizaciji FSRS i FS BIH. Propozicije koje je usvojio IO FSRS trebale su obezbijediti obavezno ulaganje klubova u omladinske selekcije a ne izvrgavanje i izbjegavanje propisanih obaveza . Na navedeni način pojedini klubovi koji su se takmičili u Prvoj ligi RS nisu uložili ni marku u razvoj omladinskog fudbala već su tu obavezu ugovorom prenijeli na privatne škole fudbala. Naš klub kao i drugi klubovi u Prvoj ligi RS koji su dosledno poštovali Propozicije takmičenja godišnje izdvoje preko 40.000 KM za omladinske pogone . Ovo Vam navodimo kao ilustraciju kako smo od strane onih koji nisu poštovali Propozicije dovedeni u neravnopravan položaj. Na ovaj način pojedini klubovi su sva svoja sredstva usmjerili samo na seniorske sastave čime smo mi bili u neravnopravnom položaju.

Kako naša Molba ne bi bila shvaćena kao oportunistički podsjećamo vas da smo od prvog dana protivnici Odluke o skraćenju Prve lige RS i kako tada i danas smatramo da je za fudbal u RS danas mnogo bitnija masovnost nego profesionalizam koji vi zagovarate. Mi smatramo da skraćenja u ligi RS nisu donijela ništa dobro našem fudbalu i znamo da Prva liga RS nije bolja zbog toga što u njoj nema Leotara iz Trebinja, Sloge iz Doboja, Borca iz Šamca, Slobode iz Novog Grada a vjerujemo da neće biti bolje ni bez Sutjeske iz Foče , Slobode iz Mrkonjić Grda, Drine iz Zvornika…

Vaše mišljenje izraženo kroz Vašu Odluku je Vaše pravo a naša Molba je glas onih koji drugačije vide budućnost fudbala u RS, te kao klub koji više od 75 godina radi sa mladim igračima ne možemo se pomiriti sa Vašom Odlukom.

Podsjetiću Vas da je Vaša Odluka o skraćenju dovela do bespoštedne borbe koja je povremeno bila i ne fer te su treneri malo ili nimalo imali prostora davati šansu mladim igračima. U klubovima su priliku dobijali vrlo stari igrači a na žalost gledanost je bila ispod svakog nivoa.

Zastupljenost klubova u Prvoj ligi RS je nešto o čemu mi ne možemo ćutati.

Od PFS Trebinja pa do PFS Bijeljina postoji samo jedan prvoligaški klub, što je za razvoj fudbala u ovoj regiji RS katastrofalno. Nekada su u tim PFS – ima bila tri premijerligaša Leotar, Gacko i „Drina“ Zvornik.

Odgovornost za ovo stanje je na klubovima ali i na Vama koji upravljate FSRS.

Ubijeđeni smo da je Odluka o skraćenju Prve lige RS za fudbal u Spskoj neperspektivna i da je treba poništiti, zato Vam šaljemo ovu Molbu kako bi ste je razmotrili na narednoj sjednici IO FSRS ili bar kako bi ostao pisan trag drugačijeg mišljenja o razvoju fudbala u RS. Jer kao i u svim drugim segmentima, tako i u sportskom konkretno u ovom slučaju fudbalske klubove, treba dati doprinos sa Vašeg nivoa da budu zastupljeni fudbalski klubovi iz svih dijelova Republike Srpske.

Masovnost klubova i mladih fudbalera treba biti naš zajednički i glavni cilj, zato Vas pozivamo još jednom da razmotrite našu Molbu i stavite van snageOdluku koja će štetno uticati na razvoj fudbala RS, a pogotovu u ovoj regiji koja će postati potpuno pasivna i neperspektivna. Mišljenja smo da ovim mnogo uzimate mladima ove regije.

Molimo Vas, da Odluku stavite van snage i time doprinesete poboljšanju sadržaja života mladih u ovom Gradu kao regionalnom centru i brojnim ljubiteljima fudbala omogućite da gledaju prvoligaške utakmice u ovom dijelu Srpske, na našem stadionu koji ima višedecenijsku tradiciju.

(SPORT dc)