Privode se kraju pripreme za kulturno-vjersku manifestaciju “Dovište Pašin put-Orlić”

0
Privode se kraju pripreme za kulturno-vjersku manifestaciju

Pripreme za kulturno-vjersku manifestaciju “Dovište Pašin put Orlić” u 2019.godini privode se kraju. Nosilac aktivnosti je i ove godine Medžlis islamske zajednice uz suorganizatore Medžlisa IZ Zvornik i druge organizacije. Oformljen je organizacioni odbor od stručnih ljudi iz svih društvenih grana koji pripreme za ovogodišnju manifestaciju privode kraju, a planirano je da manifestacija ove godine traje 45 dana.

Privode se kraju pripreme za kulturno-vjersku manifestaciju "Dovište Pašin put-Orlić"

Predsjednik ovogodišnjeg organizacionog odbora je Ibrahim Aljić predsjednik Medžlisa IZ Kalesija. Detalji  mnogoborjnih aktivnosti ovogdišnje manifestacije se još uvijek usaglašavaju i dotjeruju do najsitnijih detalja. Ono što je definitvno zaokruženo jeste da prva aktivnost manifestacije počinje 12.jula u Križevićima uz Književno veče sa Mehmedom Đedovićem koje će se održati u omladinskom centru IPAK – SHL sa početkom u 19 časova. Biće upriličena i promocija najboljeg ovogodišnjeg romana u BiH “Malo čudo” koje je napisao Mehmed Đedović.

Utvrđen je i datum održavanja ovogodišnje Dove na lokalitetu Orlić koja će se održati 27.jula u subotu, nakon Podne namaza. Prisutni će se moći nadmetati u tradicionalnim igrama Kamena s ramena i Povlačenja konopca. Disciplina povlačenje konopca biće jedino ekipno takmičenje, a za najbolje su obezbjeđene prigodne hedije. Mladi se mogu prijaviti za trku u vrećama i šprintu uzbrdo. Saopštili su iz organizacionog odbora o aktivnostima koje su definitvno utvrđene.

Ove godine biće značajan broj prijatelja manifestacije koji će pomoći da se sve aktivnosti realizuju, a manifestacija će trajati 45 dana.

Ovo je samo mali dio planiranih aktivnosti ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije “Dovište Orlić” 2019.godine. Lokalitet Dovišta Orlić gdje se održava Dova nalazi se na brdu gdje se međusobno spajaju grad Zvornik i opštine Kalesija i Osmaci, a blizu je i teritorij općine Sapna. Tradicija učenja kišne Dove na Orliću datira stotinama godina unazad.

(Zvornicki.ba)