SNSD-Milorad Dodik ‘raskida’ sa Radojičićem?!

Igor Radojičić pozitivan na virus korona, pet dana prije lokalnih izbora
FOTO: Arhiv

Kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim izborima biće narodni poslanik i direktor Kliničkog centra Vlado Đajić, saznaje magazin Faktor iz izvora bliskog SNSD.

radojicic dodik

Preskakanje gradonačelnika Igora Radojičića, prema saznanju lista, finalni je obračun sa Radojičićem i njegovom strujom u SNSD-u.

U tekstu se navodi da Dodik nad Radojičićem nema kontrolu i stoga se konačan obračun ne može izbjeći, za koji je po Dodikovoj procjeni baš sad pogodno vrijeme.

List navodi da je Dodik našao adekvatnu zamjenu Radojičiću i to Đajića, koji je direktor Kliničkog centra, priznat stručnjak i čovjek od ugleda u Banjaluci.

Na parlamentarnim izborima Đajić je osvojio zavidan broj glasova, koji je iznenadio skoro sve. Iako je bio četvrti na listi, osvojio je najviše glasova i bio ispred Nikole Špirića i Zorana Tegeltije.

List navodi da je Radojičić svjestan raspoloženja u vrhu SNSD, kada je riječ o njemu, pa je, kako navode, pripremio rezervni plan.

Prije svega vidljivo je to kroz podršku Zoranu Taliću i njegovom Poligrafu (Političko građanski front) koji je nedavno formalizovan kao politička stranka, a Radojičić je bio jedan od najviđenijih gostiju koji im je dao podršku.

Poligraf nije toliko nov na političkoj sceni, jer postoji od Talićevog napuštanja PDP.a i podrške Radojičićevoj skupštinskoj većini.

Tvrdi se da ta grupacija nije produžena ruka SNSD, već Radojičićev rezervni položaj – ukoliko ne dobije kandidaturu (očekivano je da u gradskom odboru može dobiti podršku da bude prijedlog, ali konačnu riječ pri ovjeri lista ima Dodik).

Ukoliko se to desi, Radojičića za gradonačelnika, prema tekstu, može predložiti Poligraf.

Konstatuje se da je to samo jedan dio pritisaka kojim Radojičić pokazuje šta je sve spreman napraviti ukoliko ne dobije novu kandidaturu SNSD, čime odvraća SNSD od te ideje.

Prema pisanju tog lista, nije mali broj onih koji žele vidjeti pukotine u SNSD, a dolaze iz krugova inostranih zvaničnika a koji su u odličnim odnosima sa Radojičićem.

U tekstu se podsjeća na raniji sukob Dodika i Radojičića, koji je vidljiv još od 2014. i famoznog ‘Igorovog ćutanja’.

Tadašnji poraz Željke Cvijanović u izboru za člana Predsjedništva BiH omogućio je Dodiku da joj ponovo da mandat za premijera, što je, kako se navodi, bio veliki udar za Radojičića, koji je nakon toga upadljivo bojkotovao pojavljivanje u javnosti i istupe u NSRS.

Dalje se navodi da su svi željno iščekivali prekid ćutnje, a nadanja su išla toliko daleko da se vjerovalo da Radojičić može povući nekoliko poslanika iz SNSD i srušiti većinu vladajuće koalicije.

– Ipak, među prvim riječima kojima je Radojičić prekinuo ćutnju, bile su one o tome da je politika proces u kome nema ishitrenih odluka. Sačekao je preslagivanje odnosa u SNSD koja su mu odgovarala da bude kandidovan za gradonačelnika Banjaluke, te ubjedljivo trijumfuje na izborima, tvrdi se u tesktu i dodaje da miroljubiva koegzistencija nije dugo trajala, pa je pred parlamentarne izbore Radojičić odbio da bude nosilac liste SNSD, tačnije tražio je da on formira listu, što je Dodik odbio.

Dodik je formirao listu po svom izboru za izbore prošle godine i ona je trijumfovala, što je bio vjetar u njegova jedra, a pad glasova u Banjaluci ispostavljen je Radojičiću.

Radojičić je, kako stoji u tesktu, svjestan da mora napraviti dobre startne pozicije ukoliko želi povoljan ishod izbora sledeće godine zbog čega kampanja promovisanja njegovih aktivnosti danonoćno traje.

Takođe se navodi da je Radojičić pritisnut Draškom Stanivukovićem (PDP), koji je odavno istakao svoju kandidaturu, kao i sa Milanom Radovićem (DNS), koji uveliko vrši pritisak da DNS izađe iz lokalne vlasti.

Prema tom izvoru, Radović sa Stanivukovićem pravi planove o međusobnoj podršci na lokalnim izborima.

“Sklapanje kockica podrške biće za mnoge prilično složeno, jer je Banjaluka sredina u kojoj tinjaju ratovi frakcija u svim strankama. SNSD je prepustio Čaviću da se obračunava sa Radojičićevim ljudima u Elektrokrajini, a sam NDP ne zna kako mu izgleda odbor u tom gradu. Isto je sa DNS, gdje stvari sa Radovićem nisu nalegle. U Demosu će situacija za izbore biti drugačija kada borba protiv DNS, koja ih sada drži na okupu, bude u drugom planu, dok se u SDS, po običaju ništa ne zna. Jedino sigurno jeste da će Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića biti uz kandidata SNSD, ko god on bio”, zaključuje se u tekstu Faktora

(BN)