Mićo Jevtić otvoreno o svemu: Iz FK Drina niko nije otjeran, svi koji me prozivaju su idalje dobrodošli u Drinu

0
Stotinu Zvorničana na Sudu zbog dugovanja za grijanje
Mićo Jevtić

Nakon mnogobrojnih tekstova o radu fudbaskog kluba Drine, Uprave i predsjednika Miće Jevtića redakciji portala Zvornicki.ba javio se Mićo Jevtić tražeći da kaže i on svoju stranu priče i odgovori na optužbe koje su ranije iznijete na njegov račun. Obaveza svakog medija koji piše na bilo koju temu jeste da ponudi i drugu stranu priče.

Mićo Jevtić otvoreno o svemu: Iz FK Drina niko nije otjeran, svi koji me prozivaju su idalje dobrodošli u Drinu
Mićo Jevtić

Nakon dugo vremena odlučio se oglasiti i Mićo Jevtić i razgovarati otvoreno o svim problemima sa kojima se na čelu uprave FK Drina susreće.

Ispadanje u niži rang i ostavka

Odmah nakon što je postalo jasno da na fudbalskom terenu nismo uspjeli da izborimo ostanak u Prvoj ligi RS, ja lično sam otišao do čelnika Gradske uprave Zvornik to jeste do onih koji ovaj klub finansiraju i koji su insistirali na mom dolasku na čelo FK Drina Zvornik i podnio im ostavku. Nažalost moja ostavka je odbijena uz obrazloženje da se Klub ne može ostavljati u ovako teškom trenutku i da se ostavka može podnijeti tek onda kada to odluči Skupština Kluba uz ponudu boljeg riješenja od postojećeg. Ja bih bio najsretniji čovjek da je Drina izborila opstanak, a da mi je potom sazvana Skupština kluba i rečeno da se povučem da imaju bolji koji će Drinu voditi.

Želim istaći da istog trenutka kada se pojave zvornički bivši fudbaleri ili ugledni sportki radnici (op.a. npr.Mića, Nidžo, Salihović..), privrednici sa ozbiljnim projektom kojeg prihvati i odobri gradska uprava Zvornik, ja ću istog momenta podnijeti ostavku i povući se svih funkcija u FK Drini Zvornik ukoliko to bude potrebno, a opet ću Drini biti na raspolaganju jer je to jedan dio mog života.

Sve dok se to ne dogodi moja je obaveza da svoje slobodno vrijeme utrošim na FK Drina Zvornik i dam doprinos da ovaj klub funkcioniše što je bolje moguće. Na kraju krajeva jedini sam predsjednik u čijem je mandatu Drina osvajala titule prvaka Republike Srpske i ulazak u Premijer ligu BiH.

Dugovi Drine i novi izazovi

Drina je u kontinuiranim problemima finansiranja jer smo fudbalski klub iz realno malog grada koji nije u mogućnosti finansirati klub u potpunosti kao što su to Bijeljina i Tuzla, teško je ostvariti prihode od navijača i sponzora, sve to dovodi do toga da je teško zadržati fudbalske potencijale do seniorskog uzrasta i na njima zaraditi. Moram istaći da naši najveći privredni giganti trenutno u Zvorniku Alumina i Zeohem ne žele pomoći FK Drina Zvornik. Pomoć koju trenutno daje Alumina je više nego simbolična. Iako su ostavljena mjesta u Upravnom odboru Drine u ovim privrednim gigantima, iz Zeohema i Alumine se nisu udostojili ni da odgovore da ne žele biti dio Drine. Mislim da je to sramno sa njihove strane i da se upravo zbog njihovog ignorantskog odnosa spram sporta u Zvorniku teško dolazi do najvišeg premijerligaškog statusa u svim kolektivnim sportovima. Bio bih sretan i da kažu iz Alumine naprimjer; mi preuzimamo finansiranje Kluba, a za uzvrat želimo i većinu u Skupštini i Upravi Drine i to bi bilo prihvatljivo i tu bih se sretan povukao.

Mićo Jevtić otvoreno o svemu: Iz FK Drina niko nije otjeran, svi koji me prozivaju su idalje dobrodošli u Drinu

Bilo je perioda i kada Mićo Jevtić nije vodio FK Drina Zvornik, pa su isti problemi nastajali, zvornički privrednici ne žele da se oglašavaju i sponzorišu Drinu. Nažalost dug je rastao i bez Miće Jevtića, dug stagnira sada, tj.ne raste i nije rastao u kratkom periodu Radne grupe, u svim drugim periodima je dug Drine rastao iz razloga koje sam ranije naveo, a ključ rješenja je da uz Gradsku upravu klub podrže i privredni gignati, sve dok se to ne desi ja ne očekujem neko naglo poboljšanje sadašnjeg stanja.

Izmještanje stadiona

Iskren da budem prvi put sam za to čuo preko medija i nisam nikada ranije za takvo nešto imao naznake, a kamoli razgovore na tu temu. I dan danas ne znam zašto je to rečeno u javnost. Ono što ja znam  jeste to da nisam dio tkavih pregovora i dogovora i da kao predsjednik nisam o tome upoznat, a i ne želim biti dio takvog nečeg. Da bi se takvo nešto desilo da Drina dobije novi stadion na novoj lokaciji, mislim da mora proći najmanje deset godina dok se izmjene urbanistički planovi, pronađu sredstva, izgradi, predug je to proces. Ukoliko se neko odluči za takvo nešto vjerujem da će prije toga biti javna rasprava na kojoj će se odlučiti šta je najbolje za grad Zvornik.

Ono što je bilo u mogućnosti ove Uprave jeste rješavanje problema pomoćnog terena. Problem je rješen početkom ove godine kada smo napokon na raspolaganje dobili stadion u Karakaju. Naši fudbaleri se ispred stadiona Drine pokupe i voze autobusom u Karakaj gdje redovno treniraju, a time možemo sačuvati naš glavni teren.

FK Drina danas okuplja 180 fudbalera u svim selekcijama svih uzrasta, mislim da je to broj koji obavezuje sve nas da se još više potrudimo i poboljšamo uslove za napredovanje mladim ljudima.

Niži rang ili Prva liga

Mi smo nažalost na terenu ispali iz Prve lige, bio je tu splet okolnosti, dosta pehova, sportske nesreće i svega onog što sport donosi, a što je po nas ovaj put ispalo dosta loše. Ukoliko neko od klubova odustane od takmičenja, mi bi onda ostali u Prvoj ligi RS po ovom novom formatu. Iskreno male su šanse, ali bih ja bio najsretniji čovjek kada bi nas neko obradovao takvim vijestima da smo ostali u prvoligaškom društvu.

Svi fudbaleri Drine koji su odigrali u ovoj sezoni su uglavnom iz Zvornika i okolnih mjesta. Mi smo se potrudili da dobiju skoro sve plate i zbog svega toga još nam je teže palo ispadanje.

Kako god se odigralo za zelenim stolom mi ove godine dočekujemo šest novih fudbalera koji prerastaju juniorski uzrast. Svi će oni proći pripreme sa novim šefom stručnog štaba Srđanom Bajićem koji će na kraju odlučiti ko od njih ostaje da se bori za mjesto u prvom timu, a ko ide na kaljenje u neki od naših klubova u Zvorniku ili okolini.

Niko nije otjeran iz Drine

Prije svega želim istaći da niko nije otjeran iz FK Drina Zvornik, a pogotovo ne fudbalski asovi poput Ace Kostića i Aleksandra Vasića, ali i Željko Nestorović nije otjeran. Zašto se oni oglašavaju u medijima tvrdeći kako ih je neko otjerao, meni zaista nije jasno. Posljednji slučaj sa našim Aleksandrom Vasićem je meni lično najmanje jasan jer smo nakon razgovora se pozdravili i on je rekao da prihvata ponuđene uslove i da je njima zadovoljan. Kao što je poznato od ranije Vasić je na klupu prvog tima Drine stigao nakon odlaska Milenka Bošnjakovića. Tu smo ga imenovali sa pozicije trenera pionira FK Drina i ne žalimo zbog toga. Nažalost splet nesretnih okolnosti, sportske nesreće gurnuli su Drinu u niži rang. Nakon što se to dogodilo oformljena je radna grupa koja je imala zadatak da obavi razgovor sa potencijalnim kandidatima, međuu njima i sa Vasićem. Najbolje rješenje za Drinu trenutno je Srđan Bajić koji je danas izvršio i prvu prozivku pred novu sezonu. Vasiću je ponuđeno da vodi omladinske selekcije, kao što je to slučaj bio i ranije te da bude u Klubu kao prvo rješenje za popunu stručnih mjesta jer ima potrebne trenerske licence i da se njegova finansijska primanja od Drine ne umanje.

Mićo Jevtić otvoreno o svemu: Iz FK Drina niko nije otjeran, svi koji me prozivaju su idalje dobrodošli u Drinu
Vasić u 2015.godini bio dio stručnog štaba FK Drina Zvorniik

Iako smo razgovor završili prijateljski uz dogovor da njegov angažman bude nastavljen kroz omladinske selekcije on je to izjavio u medijima što jeste i meni nije jasno zašto. Pored svega rečenog ja mu lično nudim nastavak ponuđenog angažmana jer je on potreban Drini kao i Drina njemu.

Nestorović je stigao iz Radničkog Karakaj u Drinu. Mi smo ga imenovali za šefa omladinskog pogona. Tu je problem nastao kada je donijeta odluka o isplaćivanju trenera omladinskih pogona od prikupljenih članarina polaznika omladinske škole (djeca do 15 godina). Nakon što to nije u potpunosti zaživjelo Nestorović je podnio ostavku.

Najmanje mi je od svega jasno kako je Aco Kostić otjeran ako je isti aktivni član Upravnog odbora i trener u omladinskoj školi Drine, pored svega toga on trenira i prvi tim Jedinstva iz Roćevića i niko mu ne pravi problem. Sve što Kostić želi u ovom klubu omogućeno mu je osim da bude plaćeno vršenje neke od izvršnih funkcija u klubu. Ukoliko želi biti sportski direktor fudbalskih selekcija Aci Kostiću su vrata otvorena, ali on tu funkciju morao kao i mi ostali iz uprave kluba da obavlja volonterski.

Svi pomenuti treneri su mene prozivali prije po medijima nego su meni lično saopštili svoje nezadovoljstvo i ponudili riješenje za nastale probleme koji stalno nastaju.

SrđanBajić i njegov pomoćnik Dragan Aleksić angažovani su tako da ih ova Uprave Drine planira zadržati duži period, odmah se vratiti u Prvu ligu, a potom sa istim stručnim štabom pokušati nešto više.

Rješenje problema

Mislim da je rješenje problema sporta u cijeloj RS i BiH u privatizaciji klubova jer kad je nešto svačije onda je to obično ničije. Nadam se da će to uskoro da se desi i da će sport time poprimiti ozbiljniju dimenziju nego što je to danas.

Rekao je Mićo Jevtić za portal Zvornicki.ba u dugom razgovoru na različite teme o kojima piše i govori u gradu Zvorniku posljednjih mjeseci, ali i godina.

(Zvornicki.ba)