Završena i druga etapa Marša mira, hiljade učesnika stiglo u Mravinjce

0
Završena i druga etapa Marša mira, hiljade učesnika stiglo u Mravinjce
Ujutru se iz ovih šatora kreće na treću etapu

Učesnici Marša mira 2019 kojih je ove godine više od 6.000 okončali su danas i drugu etapu i većina ih je stigla u kamp Mravinjci iako je bilo poteškoća tokom danapnje etape zbog kiše koja je sinoć padala.

Završena i druga etapa Marša mira, hiljade učesnika stiglo u Mravinjce
Ujutru se iz ovih šatora kreće na treću etapu (Arhiv)

Munir Habibović, predsjednik Pododbora za Marš mira kazao je za NAP da su zadovoljni kako je protekao današnji dan ali i općenito kako protiče ovogodišnji Marš mira.

“Koliko se organizuje Marš mira nikada nismo imali manje intervencija kao što je ove godine. Sa ova dva dana mogu reći da smo zadovoljni”, kazao je Habibović.

On je kazao da je tokom dana slao ekipe kako bi provjerile situaciju na predjelu Kameničkog brda nakon kiše koja je padala i donijeli odluku o prolasku Marša mira trasom kojom su hiljade Srebreničana prošle u julu 1995. godine.

“Za sada je situacija dobra nije bilo oštećenja, ali večeras iza 20 sati detaljnije ćemo razmotriti da li ćemo sutra proći preko Kameničkog brda. Ukoliko ne bude padavina i ostane situacija ovakva kakva jeste mislim da ćemo uspjeti prema planu”, kazao je Habibović.

Trasa Marša mira prolazi trasom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar). Pješači se tri dana, dnevno oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare očekuje se 10. jula u popodnevnim satima.

U Memorijalni centar Potočari danas su u popodnevnim satima dovezeni tabuti sa posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida.

(NAP)